Bardzo smaczna na surówka z kiszonej kapusty. Przepis bardzo prosty a wykonanie tej surówki z kiszonej kapusty zajmie Ci 5 minut. To świetny dodatek do obiadu. Surówka z kiszonej kapusty idealnie pasuje do pieczonego, smażonego mięsa oraz do smażonej ryby. Surówka z kiszonej kapusty i cebuli. Kiszona kapusta i cebula to najlepsze połączenie. Taką surówkę...

Bardzo smaczna na surówka z kiszonej kapusty. Przepis bardzo prosty a wykonanie tej surówki z kiszonej kapusty zajmie Ci 5 minut. To świetny dodatek do obiadu. Surówka z kiszonej kapusty idealnie pasuje do pieczonego, smażonego mięsa oraz do smażonej ryby.

Surówka z kiszonej kapusty i cebuli.

Kiszona kapusta i cebula to najlepsze połączenie. Taką surówkę z kiszonej kapusty do obiadu często moja mama. Bardzo lubię surówkę z kiszonej kapusty w połączeniu ze smażoną rybą.

Pomysł na kapustę kiszoną.

Kiszonki są tradycją kuchni polskiej. Z kapusty kiszonej można przygotować wiele smacznych potraw. Kapusta kiszona bardzo dobrze komponuje się z grzybami leśnymi, pieczarkami, kiełbasą, boczkiem lub mięsem. Najbardziej znaną potrawą z kapusty kiszonej jest tradycyjny polski bigos. Kolejną tradycyjną potrawą są pierogi z kapustą kiszoną i grzybami, jednak u mnie zazwyczaj oba te dania serwowane są z okazji Świąt. Natomiast częściej goszczą u mnie krokiety z kapustą i grzybami oraz łazanki. Można z niej ugotować również kapuśniak lub góralską kwaśnicę. Jednak dziś u mnie surówka z kiszonej kapusty do obiadu

Zapraszam na przepis!

surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty. Przepis.

Na surówkę z kiszonej kapusty używam zawsze domową kiszoną kapustę z marchewką własnego wyrobu. Jednak jeśli nie masz domowej kapusty kiszonej, przed zakupem zwróć uwagę aby nie była zakwaszana octem. Jeśli szukasz odpowiedzi na pytanie jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty to jesteś w dobrym miejscu, ponieważ poniżej opiszę jak krok po kroku wykonać ten dodatek do obiadu według przepisu mojej mamy.

Składniki.

  • 500 gram odciśniętej kiszonej kapusty
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • pieprz
  • sól

Wykonanie.

Cebulę, obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Umieść w naczyniu,zasyp szczyptą soli dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut.

Jeśli kapusta której używasz nie jest drobno poszatkowana, pokrój ją drobniej. Następnie umieść w naczyniu, dodaj olej rzepakowy, pieprz cukier, pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na koniec w razie potrzeby dopraw solą.

surówka z kiszonej kapusty

Życzę smacznego!

surówka z kiszonej kapusty

Polecam ci: surówka z sałaty lodowej, surówka prowansalska.

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.