Bardzo smaczna na surówka z kiszonej kapusty. Przepis bardzo prosty a wykonanie tej surówki z kiszonej kapusty zajmie Ci 5 minut. To świetny dodatek do obiadu. Surówka z kiszonej kapusty idealnie pasuje do pieczonego, smażonego mięsa oraz do smażonej ryby.
Surówka z kiszonej kapusty i cebuli.
Kiszona kapusta i cebula to najlepsze połączenie. Taką surówkę z kiszonej kapusty do obiadu często moja mama. Bardzo lubię surówkę z kiszonej kapusty w połączeniu ze smażoną rybą.
Pomysł na kapustę kiszoną.
Kiszonki są tradycją kuchni polskiej. Z kapusty kiszonej można przygotować wiele smacznych potraw. Kapusta kiszona bardzo dobrze komponuje się z grzybami leśnymi, pieczarkami, kiełbasą, boczkiem lub mięsem. Najbardziej znaną potrawą z kapusty kiszonej jest tradycyjny polski bigos. Kolejną tradycyjną potrawą są pierogi z kapustą kiszoną i grzybami, jednak u mnie zazwyczaj oba te dania serwowane są z okazji Świąt. Natomiast częściej goszczą u mnie krokiety z kapustą i grzybami oraz łazanki. Można z niej ugotować również kapuśniak lub góralską kwaśnicę. Jednak dziś u mnie surówka z kiszonej kapusty do obiadu
Zapraszam na przepis!

Surówka z kiszonej kapusty. Przepis.
Na surówkę z kiszonej kapusty używam zawsze domową kiszoną kapustę z marchewką własnego wyrobu. Jednak jeśli nie masz domowej kapusty kiszonej, przed zakupem zwróć uwagę aby nie była zakwaszana octem. Jeśli szukasz odpowiedzi na pytanie jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty to jesteś w dobrym miejscu, ponieważ poniżej opiszę jak krok po kroku wykonać ten dodatek do obiadu według przepisu mojej mamy.
Składniki.
- 500 gram odciśniętej kiszonej kapusty
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki cukru
- pieprz
- sól
Wykonanie.
Cebulę, obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Umieść w naczyniu,zasyp szczyptą soli dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut.

Jeśli kapusta której używasz nie jest drobno poszatkowana, pokrój ją drobniej. Następnie umieść w naczyniu, dodaj olej rzepakowy, pieprz cukier, pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na koniec w razie potrzeby dopraw solą.

Życzę smacznego!

Polecam ci: surówka z sałaty lodowej, surówka prowansalska.
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.