Syrop z mniszka to najlepszy domowy sposób na ból gardła i kaszel. Przepis ten znam od mojej babci, ponieważ domowy syrop z mniszka lekarskiego robiła co roku. Jest to najskuteczniejszy domowy specyfik o działaniu przeciwwirusowym i przeciwzapalnym. Można go też stosować profilaktycznie do herbaty zamiast cukru lub nawet na kanapki. Bardzo polecam zwłaszcza, że sezon na mniszka lekarskiego w pełni, a choróbsko nie odpuszcza!

Syrop z mniszka lekarskiego. Właściwości.

Domowy syrop z mniszka lekarskiego to lekarstwo, które warto stosować gdy pojawią się pierwsze symptomy choroby. To także spora dawka witamin, np. C, A i D oraz B. Ten cudowny specyfik to także źródło minerałów, który wzbogaci Twój organizm w wiele wartości odżywczych np. potas, magnez i żelazo. Syrop z mniszka lekarskiego wspomaga także układ nerwowy i odpornościowy. Na co stosować syrop z mniszka? Domowy syrop wykazuje też właściwości przeciwzapalne, przeciwskurczowe, żółciopędne oraz moczopędne. Jak dawkować syrop z mniszka lekarskiego? Syrop domowej roboty najlepiej stosuj 2-3 razy dziennie. Możesz nim również posłodzić herbatę. Dzieciom najlepiej podawaj połowę porcji( tak podawała Babcia). Przed zastosowaniem syropu z mniszka lekarskiego najlepiej skonsultuj się z lekarzem, ponieważ nie każdy może go stosować. Syrop jest bardzo słodki dlatego nie powinny go stosować osoby cierpiące na cukrzycę. W takim wypadku można naparzyć też napar bez dodatku cukru.

Zapraszam na przepis!

syrop z mniszka

Syrop z mniszka lekarskiego. Przepis.

Kwiat mniszka lekarskiego jest powszechnie uważany za chwast, jednak ta cudowna roślina posiada wiele właściwości. Ważne jest aby nie mylić mniszka lekarskiego z mleczem zwyczajnym, ponieważ to dwie różne rośliny. W sieci znajdziesz więcej informacji na ten temat. Domowy syrop najlepiej zrób w maju, ponieważ kwiaty potrzebne do zrobienia syropu są wtedy najbardziej dojrzałe. Kwiaty( bez łodyżek) należy zbierać w słoneczny dzień, przed południem, bo są wtedy najbardziej otwarte. Do zrobienia syropu używam całych kwiatów, jednak możesz usunąć zieloną cześć nożykiem. Dzięki czemu pozbędziesz się delikatnego posmaku goryczki. Im starsze kwiaty tym gorycz będzie większa, dlatego moja babcia zbierała tylko młode kwiaty mniszka. Kwiaty zbieraj z czystych terenów, z dala od dróg, domów i pól uprawnych. Z zebranych kwiatów, usuń ewentualne owady. Najlepiej rozłóż je na białym papierze i pozostaw na około godzinę.

Składniki.

  • około 500 sztuk kwiatów (bez łodyg) mniszka lekarskiego
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru
  • sok z 2 cytryn

Syrop z mniszka lekarskiego. Jak zrobić?

Przebrane, pozbawione owadów kwiaty mniszka umieść w garnku. Następnie dodaj 1 litr wody i zagotuj. Gotuj 15 minut od momentu zagotowania na małym ogniu. Następnie odstaw w chłodne miejsce na około 24 godziny.

Wywar z kwiatów mniszka lekarskiego przecedź za pomocą gazy jałowej lub filtra do kawy. Dobrze odciśnij kwiaty i wyrzuć. Do przecedzonego wywaru dodaj sok z cytryny oraz cukier. Cały czas mieszając zagotuj. Cukier musi się całkowicie rozpuścić. Gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu uzyskania gęstej konsystencji ( mnie trwa to około 60 minut) Gorący syrop z mniszka lekarskiego wlewam do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcam pokrywkę. Słoiczków nie trzeba pasteryzować, dzięki dużej zawartości cukru. Tak przygotowany syrop przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu do 12 miesięcy.

syrop z mniszka

Polecam Ci: syrop z cebuli, mikstura na odporność.

syrop z mniszka

Napisz komentarz