Składniki

1 puszka krojonych pomidorów
3 jajka
1 ząbek czosnku
Masło lub oliwa do smażenia
1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
sól
1/3 łyżeczki czerwonej papryki
szczypta pieprzu cayenne
1/3 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
1/2 łyżeczki oregano

Sposób przygotwania

1.Na średniej patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć chwilę. Następnie dodać pomidory. Dusić 2-3 minuty na dużym lub średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
2.Doprawić kminem rzymskim, oregano, papryką, pieprzem cayenne, solą i pieprzem grubo mielonym. Następnie dodać jajka i dusić, najlepiej pod przykryciem, na małym lub średnim ogniu, około 5 minut, lub do momentu gdy białko się zetnie.
3.Podawać z grzankami lub bagietką.

Szakszuka jest to danie kuchni tunezyjskiej. Są to prościej mówiąc smażone jajka z pomidorami, natomiast doprawione są zupełnie inaczej niż nasza tradycyjna jajecznica. Pierwszy raz szakszukę jadłam u znajomych i bardzo zaskoczyło mnie to danie, ponieważ było bardzo dobre. Uwielbiam pomidory i sos pomidorowy pod każdą postacią, więc to danie zdecydowanie trafia w mój gust. Te danie jest idealne, aby podawać je na śniadanie, lekki obiad czy kolację.

Szakszuka – mój ulubiony przepis. Jak zrobić szakszukę?

Aby zrobić szakszukę będziemy potrzebować: pomidory, jajka, czosnek, tłuszcz do smażenia oraz kilka przypraw. W tym przepisie użyłam pomidorów w puszce, ale można też użyć świeżych pomidorów. Latem używam wyłącznie, świeżych i dojrzałych pomidorów z własnej uprawy, ponieważ takie będą najlepsze. Żółtko w tym daniu powinno mieć płynną konsystencję, natomiast jeśli ktoś woli wersję z żółtkiem na twardo powinien smażyć to danie trochę dłużej. Szakszukę można podawać też z innymi dodatkami. W tym przepisie sprawdzi się również: cebula papryka czy cukinia. Dodatki można komponować według własnych upodobań, natomiast dziś u mnie wersja z samymi pomidorami. To danie można przyprawiać też świeżymi ziołami. Może to być kolendra, bazylia, szczypiorek oraz natka pietruszki.

Zapraszam na przepis!

szakszuka

Na rozgrzany tłuszcz wrzucam przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodaję pomidory i duszę na średnim lub dużym ogniu około 3 minuty. Następnie przyprawiam i dodaję jajka. Duszę do momentu, aż białko się zetnie. W tym daniu żółtko powinno być płynne, jeśli ktoś nie lubi płynnego żółtka, powinien smażyć to danie dłużej. Szakszukę najlepiej jest podawać z chrupiącymi grzankami lub bagietką. Kmin rzymski ma dość intensywny aromat, nie każdemu przypadnie do gustu. Tą przyprawę można w tym daniu pominąć.

szakszuka

Zapraszam was serdecznie do odwiedzenia innych moich przepisów np. polecam Wam przepis na bardzo szybki makaron z kurczakiem. To jest mój sprawdzony przepis na bardzo szybki w wykonaniu obiad.

Polecam Wam również bardzo ciekawy pomysł na patelnia chłopska z ziemniakami.

Życzę smacznego!

Napisz komentarz