Świetne, soczyste i bardzo smaczne szaszłyki z kurczaka. Przepis bardzo prosty, który genialnie sprawdzi się na grilla. Taki domowy szaszłyk możesz tez zrobić w piekarniku oraz na patelni grillowej. Domowe szaszłyki zrobisz z łatwo dostępnych produktów. Bardzo proste szaszłyki z piersi kurczaka które przygotujesz w 20 minut. Szaszłyki na grilla z kurczakiem. Na domowe szaszłyki...

Świetne, soczyste i bardzo smaczne szaszłyki z kurczaka. Przepis bardzo prosty, który genialnie sprawdzi się na grilla. Taki domowy szaszłyk możesz tez zrobić w piekarniku oraz na patelni grillowej. Domowe szaszłyki zrobisz z łatwo dostępnych produktów. Bardzo proste szaszłyki z piersi kurczaka które przygotujesz w 20 minut.

Szaszłyki na grilla z kurczakiem.

Na domowe szaszłyki używam mięsa z piersi z kurczaka. Uważam, że kurczak idealnie sprawdza się do szaszłyków. Jednak do szaszłyka możesz też użyć indyka, baraniny, wołowiny, karkówki lub łopatki wieprzowej. W sieci można również spotkać przepis na szaszłyki z mięsa mielonego. Jednak takiej wersji jeszcze nie próbowałam. Te szaszłyki z warzywami są pyszne! Możesz je zrobić z pieczarkami, papryką, cukinią oraz młodą cebulą. Na szaszłyki użyłam również boczek wędzony oraz kiełbasę. Szaszłyki z boczkiem i kiełbasą to też bardzo dobre połączenie. Takie połączenie składników smakuje mi najbardziej, jednak możesz je pominąć i wykorzystać wyłącznie pierś z kurczaka oraz świeże warzywa.

Zapraszam na przepis!

szaszłyki

Szaszłyki na grilla. Przepis.

Bardzo proste szaszłyki na grilla, które smakują rewelacyjnie. To moje ulubione danie z grilla. Poniżej opiszę jak krok po kroku wykonać domowe szaszłyki z kurczaka na grilla. Kurczaka marynuję zawsze około 2-3 godziny wcześniej i umieszczam w lodowce. Dzięki temu mięso świetnie przechodzi przyprawami. Warzywa możesz dobrać według własnych upodobań. Do zrobienia szaszłyków możesz też wykorzystać wyłącznie warzywa. Z podanych składników otrzymasz 6-8 szaszłyków w zależności od tego jakiej długości patyczków użyjesz, ja użyłam dość długich patyczków. Nie nabijaj zbyt dużej ilości składników na 1 szaszłyka, ponieważ patyczki będą się łamać.

Składniki.

Składniki do szaszłyków:

  • 2 średniej wielkości piersi z kurczaka (około 400 gram)
  • 1 spora papryka
  • 1 mała cukinia
  • 6-8 mniejszych pieczarek
  • kilka grubszych plastrów boczku
  • 150 gram kiełbasy

Do szaszłyków wykorzystałam boczek wędzony. Możesz użyć też cebulę.

Marynata do szaszłyków:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • spora szczypta pieprzu cayenne
  • dodatkowo 2 łyżki oliwy z oliwek do glazurowania szaszłyków podczas grillowania.

Do marynaty możesz wykorzystać ulubione suszone zioła. Moja marynata na szaszłyki jest średnio pikantna jednak jeśli wolisz pikantniejsze potrawy dodaj więcej ostrego pieprzu cayenne. Możesz też pominąć pieprz cayenne.

Wykonanie.

Wykonanie szaszłyków rozpocznij od przygotowania mięsa z kurczaka. Mięso dokładnie umyj a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w kostkę, jednak nie zbyt drobną ( około 3/3 cm). Pokrojoną pierś z kurczaka umieść w misce i dodaj wszystkie przyprawy na marynatę (sok z cytryny, olej , przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, paprykę wędzoną, pieprz, pieprz cayenne i pieprz ziołowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Umieść w lodowce na minimum 2 godziny( ale też nie koniecznie), jednak pamiętaj aby owinąć szczelnie folią spożywczą. Około 30 minut przed rozpoczęciem przygotowywania szaszłyków z kurczaka wyjmij przyprawione mięso z lodówki.

Warzywa umyj dokładnie. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę wielkości około 3/3 cm. Cukinię pokrój w grubsze talarki (1-1,5 cm). Pieczarki możesz obrać, jednak ja tylko je myje a następnie przekrój na pół.

Kiełbasę pokrój w talarki. Na 1 szaszłyka użyłam 1 grubszy plasterek boczku przekrojony na pół. Jednak jeśli użyjesz cienkich plasterków boczku użyj dwóch plasterków na 1 szaszłyka. Zwiń boczek w rulon i nadziej na patyczek.

Rozpocznij nabijanie szaszłyków. Zawsze rozpoczynam od kawałka kurczaka, a następnie resztę składników. Składniki nabijaj różnorodnie, według upodobań. Uważaj przy nabijaniu pieczarek, ponieważ często pękają. Szaszłyki przed umieszczeniem na grillu natłuść oliwą. Najlepiej zrobić to za pomocą pędzelka. Szaszłyki grilluj około 30 minut na obie strony. Grillowane szaszłyki najlepiej smakują podawane na ciepło, zaraz po przygotowaniu.

szaszłyki

Życzę smacznego!

szaszłyki

Na szaszłyki polecam Ci : sos czosnkowy, sos tysiąca wysp lub sos kebab gyros.

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.