Super przepis na szaszłyki z mięsa mielonego, które możesz upiec w piekarniku lub też zrobić je na grillu. Ta bardzo ciekawa propozycja na mięsne danie z grilla, zasmakuje każdemu. Świetnie sprawdzą się ma rodzinne spotkanie, spotkanie ze znajomymi lub obiad na świeżym powietrzu. Smaczna alternatywa dla tradycyjnych szaszłyków z kurczaka. Takie domowe szaszłyki wieprzowe wyglądają rewelacyjnie a wykonanie ich nie zajmie ci dużo czasu. Jeśli szukasz ciekawych dań na grilla, szczerze bardzo polecam Ci ten przepis!

Szaszłyki z mięsa mielonego na patyku.

Szaszłyki z mięsa mielonego pierwszy raz próbowałam w tureckiej restauracji i bardzo spodobał mi się ten patent. W moim przepisie wykorzystałam mielone mięso wieprzowe. Jednak tureckie szaszłyki z mięsa mielonego na patyku zrobione są z mielonej baraniny lub jagnięciny. Szaszłyki z mięsem mielonym genialnie smakują w połączeniu z sosem czosnkowym, tysiąca wysp czy nawet z ketchupem lub musztardą.

Szaszłyki z mięsa mielonego wieprzowego.

W przepisie na domowe szaszłyki wieprzowe wykorzystałam mielone mięso z łopatki oraz karczku. Uważam, że to świetnie połączenie, ponieważ mięso po przygotowaniu nie jest suche. Równie dobrze sprawdzi się wyłącznie mielona łopatka wieprzowa. Jeśli masz taką możliwość wybierz mięso w kawałku i zmiel sam, lub poproś o zmielenie mięsa na miejscu w sklepie. Unikaj gotowych, paczkowanych mięs, ponieważ te zazwyczaj są średniej jakości. Ten przepis jest uniwersalny i możesz go modyfikować dowolnie. Z mięsa mielonego możesz uformować pulpety i dodać warzywa. Otrzymasz wtedy świetne domowe szaszłyki wieprzowe z warzywami. Jak zrobić szaszłyki z mięsa mielonego?

Zapraszam na przepis!

szaszłyki z mięsa mielonego

Szaszłyki z mięsa mielonego wieprzowego. Przepis.

Szaszłyki z mięsa mielonego, przepis jest bardzo prosty. Najważniejsze aby kilka godzin wcześniej przyprawić mięso, lub nawet dzień wcześniej (będzie jeszcze smaczniejsze). W przepisie na szaszłyki z mięsa wieprzowego wykorzystałam gotową mieszankę przypraw kebab-gyros. Taką mieszankę przypraw możesz też przygotować sam lub też mięso mielone przyprawić według własnych upodobań. Do farszu na szaszłyki z mielonej wieprzowiny nie dodałam jajka. Mięso trzeba bardzo dobrze i długo wyrabiać, ponieważ jeśli będzie zbyt krótko wyrobione, będzie się rozpadać. Z podanych składników otrzymasz 5-6 szaszłyki z mięsa mielonego na patyku.

Składniki.

  • mięso mielone 500 gram
  • czosnek 3 ząbki
  • cebula 1 sztuka
  • przyprawa kebab gyros 1 łyżeczka
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • pieprz cayenne
  • sól
  • bułka 1/4
  • świeże zioła np. kolendra, natka pietruszki opcjonalnie

Wykonanie.

Mielone mięso umieść w naczyniu, dodaj drobno pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Następnie dodaj przyprawy, sól przyprawę kebab-gyros, paprykę słodką, pieprz cayenn, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę oraz około 100 ml zimnej wody. Następnie dokładnie wyrób mięso mielone na szaszłyki i odstaw do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

Około 30 minut przed przyrządzaniem szaszłyków wyjmij mięso z lodówki. Przyprawione mięso podziel na 5-6 równych części a następnie nabij na patyki. Grilluj z obu stron na bardzo dobrze rozgrzanym ruszcie. Możesz użyć tacki aluminiowej, jednak nie jest to konieczne. Przed wsadzeniem na ruszt, posmaruj odrobiną oliwy. Użyj do tego pędzelka. Domowe szaszłyki wieprzowe smakują rewelacyjnie z sosem czosnkowym, sosem tysiąca wysp. Możesz je również podawać z pieczonymi ziemniakami. Idealnie do szaszłyków pasuje również sałatka ziemniaczana oraz sałatka z mozzarellą i oliwkami.

szaszłyki z mięsa mielonego

Życzę smacznego!

szaszłyki z mięsa mielonego

Polecam Ci także: szaszłyki z grilla, burger z grilla, marynata do karkówki oraz karkówka z grilla.

Napisz komentarz