Super szybki przepis na pyszny obiad, czyli zielone szparagi na maśle z czosnkiem. Idealny pomysł na szybki bezmięsny posiłek, który możesz zaserwować na obiad lub też kolację. Tak przygotowane zielone szparagi możesz podać z pieczonymi, gotowanymi ziemniakami lub też z makaronem. Jeśli lubisz zielone szparagi, koniecznie wypróbuj ten przepis!

Szparagi na maśle z czosnkiem.

Zielone szparagi to moje ulubione. W sezonie robię je bardzo często, ponieważ przygotowanie zielonych szparagów jest bardzo proste i szybkie. Zielone szparagi na maśle z czosnkiem to genialna propozycja na bardzo szybki w przygotowaniu wegetariański obiad. Tak przygotowane szparagi możesz zaserwować z jajkiem sadzonym. Oprócz szparagów smażonych na maśle z czosnkiem można je zrobić też z innymi dodatkami np. dodatkowo wykonać sos holenderski lub sos serowy. Bardzo dobrze smakują zielone szparagi smażone na maśle z bułką tartą. Kolejną świetną propozycją obiadową na szparagi jest podanie ich z masłem i parmezanem. Serwuje je również bardzo często z sosem śmietankowym z dodatkiem kurczaka, zapiekane w cieście francuskim z boczkiem oraz grillowane. Pomysłów jest naprawę bardzo dużo i myślę że każdy znajdzie coś dla siebie.

Zapraszam na przepis!

Szparagi na maśle

Szparagi na maśle. Przepis.

Zielone szparagi z patelni z dodatkiem świeżego czosnku to rewelacyjny pomysł na błyskawiczny obiad. W tym przepisie masło możesz zastąpić oliwą z oliwek. Jednak pamiętaj aby oliwa której użyjesz do smażenia była bardzo dobrej jakości. Szparagi przyprawiam wyłącznie solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Z podanych składników otrzymasz 2-3 porcje szparagów smażonych na maśle z dodatkiem czosnku.

Szparagi na maśle.

Składniki.

  • szparagi zielone 400 gram
  • 2 ząbki czosnku
  • masło 50 gram
  • sól
  • pieprz świeżo mielony

Szparagi na maśle.

Wykonanie.

Przygotowanie tego dania rozpocznij od umycia i osuszenia szparagów. Następnie pozbądź się łyka. Złap z obu stron i ułam, w miejscu w którym zaczyna się łyko szparag pęknie (1/3 wysokości szparagów).

Na dużej patelni rozpuść masło. Jeśli szparagi których użyjesz są bardzo długie, przekrój je na pół. Następnie dodaj szparagi i smaż z obu stron około 10 minut na obie strony, lub dłużej jeśli szparagi są spore. 1 minutę przed końcem smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Po dodaniu czosnku nie smaż zbyt długo, ponieważ po przypaleniu będzie gorzki. Tak przygotowane szparagi na masełku z czosnkiem podawaj od razu po przygotowaniu. Genialnie smakują w towarzystwie sadzonego jajka.

Szparagi na maśle

Życzę smacznego!

Szparagi na maśle

Polecam Ci: szparagi w cieście francuskim, szparagi z kurczakiem i makaronem, frytki z cukinii.

Napisz komentarz