Kultowa szynka w galarecie, przepis niezwykle prosty, a mimo to bardzo smaczny! Obowiązkowe danie na imieninach u Babci, Cioci, na Święta i praktycznie na każdą okazje. Dziś danie nieco zapomniane, przyćmione przez inne nowoczesne potrawy.

Szynka w galarecie

Szynka w galarecie z chrzanem

Przepis jest bardzo prosty, potrzebujesz jedynie bulion, dobrą szynkę,serek,chrzan i przyprawy. Do tego dania możesz również wykorzystać niedzielny rosół. Zwłaszcza jeśli zalega Ci w lodówce.

Szynka w galarecie co do środka?

Farsz do szynki w galarecie to tylko kremowy serek oraz chrzan tarty. To zdecydowanie moje ulubione nadzienie. W niektórych przepisach spotkać można spotkać szynkę faszerowaną jajkiem, lub jajecznicą. Wkrótce i taki przepis znajdzie się na moim blogu. 🙂

Dekoracja szynki w galarecie, tu możesz użyć wyobraźni. Świetnie sprawdzi się groszek, kukurydza, natka pietruszki, marchewka oraz jajka.

Faszerowana szynka w galarecie z almette, przepis na prostą w przygotowaniu przekąskę. Akurat wykorzystałam taki serek, natomiast doskonale sprawdzi się też inny, podobny np. philadelphia, piąctnica, hochland, łaciaty lu też zwykły twarożek mój ulubiony. Ważne aby był o smaku śmietankowym.

Sprawdź też: Paszteciki z mięsem mielonym,Ślimaczki z ciasta francuskiego

Szynka w galarecie-przepis

Składniki

  • szynka 7 plasterków
  • bulion 500 ml.
  • serek almette 150 g
  • chrzan tarty 3 łyżeczki lub więcej
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny kilka kropel
  • żelatyna 4 łyżeczki
  • groszek konserwowy 3 łyżki
  • marchewka ugotowana 1 szt.
  • natka pietruszki

Wykonanie

W gorącym bulionie dokładnie rozmieszaj żelatynę, następnie odstaw do wystudzenia. Bulion w razie potrzeby dopraw do smaku solą, pieprzem oraz dodaj sok z cytryny.

Serek śmietankowy wmieszaj z chrzanem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ilość chrzanu dostosuj do własnych upodobań, jeśli lubisz pikantniejsze potrawy, możesz spokojnie dodać więcej chrzanu.

Na plastry szynki nałóż niewielką ilość serka chrzanowego, rozprowadź równomiernie, pomijając brzegi i zawiń roladkę. Następnie wszystkie faszerowane roladki z szynki przełóż na półmisek.

Ugotowaną marchewkę pokrój w talarki. Marchewkę, groszek i natkę pietruszki ułóż po bokach półmiska. Całość zalej przestudzoną żelatyną. Nie musi być całkiem zimna, ale nie może też być ciepła. Następnie odstaw do lodówki na około 2 godziny i możesz podawać.

Życzę smacznego!

Szynka w galarecie

Napisz komentarz