Szybkie danie z patelni, tortilla z ruskim farszem. Alternatywa dla tradycyjnych ruskich pierogów. Bardzo proste w przygotowaniu!. Pomysł na obiad w którym możesz wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego!

Świetnie rozwiązanie dla osób zapracowanych. Jeśli masz już ugotowane ziemniaki to przygotowanie tego dania zajmie Ci 15 minut! Placki tortilli są również bardzo łatwo dostępne! Pamiętaj, aby koniecznie wybrać placki z dobrym składem.
Szukasz pomysłu na to co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Ta tortilla z ruskim farszem to tylko jeden z pomysłów! Pyszne są również krokiety ruskie oraz kopytka z białym serem.
Taka tortilla smażona na patelni z ruskim farszem to doskonały pomysł na poniedziałkowy obiad, ale i nie tylko! To danie w którym możesz wykorzystać ugotowane ziemniaki z niedzieli. Oczywiście ziemniaki możesz ugotować tego samego dnia. Przed przygotowaniem farszu odstaw je do wystudzenia.
To pomysł na wegetariański obiad! Lecz jeśli chcesz dodatkowo do farszu możesz dodać podsmażony boczek
Szukasz innych pomysłów na tortillę? Polecam Ci: tortilla z pastą jajeczną, roladki z tortilli, quesadilla.
Tortilla z ruskim farszem-przepis

składniki
- ziemniaki ugotowane około 500 g
- twaróg półtłusty około 500 g
- cebula średniej wielkości 1 szt.
- czosnek 1 ząbek (opcjonalnie)
- masło 1 łyżka
- ser żółty 100 -150 g (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- placki tortilli 4-5
- olej do smażenia
Wykonanie
Cebulkę oraz czosnek pokrój w drobną kostkę. Masło rozgrzej na patelni dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, lekko posól i smaż do momentu, aż lekko zmięknie. Następnie dodaj czosnek. Po usmażeniu odstaw do wystudzenia.
Ziemniaki rozgnieć widelcem, lub tłuczkiem. Dodaj twaróg, przestudzoną cebulkę bez tłuszczu oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dodaj więcej soli i pieprzu.

Na placki tortilli rozprowadź równomiernie farsz, możesz posypać również startym na tarce żółtym serem. Następnie złóż w trójkąty, lub w rulon jak krokiety.
Zawinięte tortille z ruskim nadzieniem usmaż na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu ułóż na ręczniku papierowym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu i można zajadać 🙂
Życzę smacznego!

Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.