Tzatziki to przepis na najlepszy grecki sos, który idealnie sprawdza się do wszelkiego rodzaju mięs. Grecki sos tzatziki wykonany ze świeżych ogórków, jogurtu naturalnego, czosnku oraz kilku innych składników to bardzo smaczne połączenie. Jeśli szukasz idealnego dodatku do grilla to ten przepis sprawdzi się idealnie. Polecam!

Tzatziki. Z czym podawać?

Grecki sos tzatziki z jogurtu smakuje idealnie jako dodatek do pieczonego, grillowego lub smażonego mięsa. Można je też podawać go grillowanych, smażonych, lub surowych warzyw w formie dipu. Propozycja z surowymi warzywami to świetna propozycja na danie do pracy. Jest to tradycyjna potrawa, którą podaję zawsze na grilla. To również genialny dodatek do świeżego pieczywa lub nawet do pizzy. W zależności od upodobań 🙂

Sos tzatziki.

Grecki sos tzatziki jest prosty w przygotowaniu, jednak jest kilka szczegółów na które trzeba zwrócić uwagę. Jak zrobić oryginalne tzatziki? Bardzo ważnym składnikiem w tzatzikach jest czosnek. Jest do dip dla osób które lubią czosnek, ponieważ czosnek musi być w tym daniu dość intensywnie wyczuwalny. Wręcz świeży czosnek powinien dominować. Kolejnym ważnym składnikiem jest bardzo dobrej jakości jogurt grecki. Jogurt użyty w tym dipie powinien być kremowy, gesty, nie zawierać sztucznych dodatków oraz powinien być bardzo dobrze schłodzony. Kolejnym ważnym składnikiem jest ogórek. Musi być świeży oraz jędrny. Ważne, aby przed użyciem był dobrze odciśnięty z soku.

Jak przyprawić tzatziki? Do przyprawienia tego dipu z ogórków i jogurtu greckiego używa się octu winnego lub jabłkowego, oliwy z oliwek oraz soli i pieprzu świeżo mielonego. W sieci można znaleźć wiele modyfikacji przepisu w których jogurt zastępuje się kwaśną śmietaną, ocet winny cytryną, dodaje się cebulę lub świeże liście mięty. Nie każdemu oryginalny przepis na ten grecki dip ze świeżych ogórków przypadnie do gustu, więc przepis można modyfikować dowolnie. Natomiast mi takie połączenie składników w prawdziwym przepisie bardzo odpowiada.

Zapraszam na przepis!

Tzatziki przepis.

Tradycyjny grecki sos tzatziki to tylko kilka prostych składników. Przepis oraz wykonanie jest bardzo proste. Jednak też bardzo łatwo go zepsuć. Trzeba pamiętać o kilku ważnych szczegółach. Poniżej opiszę jak krok po kroku wykonać to danie. Sos tzatziki możesz podawać od razu po przygotowaniu, jednak najlepiej smakuje schłodzony, gdy przejdzie po kilku godzinach w lodówce. Natomiast pamiętaj, aby przed umieszczeniem sosu jogurtowego w lodówce szczelnie osłonić go folią spożywczą.

Tzatziki.

Składniki.

  • ogórek świeży 2 sztuki (około 350 gram)
  • jogurt grecki 500 gram
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • czosnek 2-4 ząbki
  • ocet winny lub jabłkowy 2 -3 łyżki
  • sól
  • pieprz świeżo mielony

Tzatziki.

Wykonanie.

Ogórki umyj, obierz ze skórki, możesz usunąć gniazda nasienne następnie zetrzyj na tarce. Następie umieść na sitku, posól szczyptą soli i dodaj 1 łyżkę octu winnego. Pozostaw na około 15 minut, a następnie dokładnie odciśnij z nadmiaru płynu i umieść w misce.

Do odsączonych ogórków dodaj gęsty jogurt grecki, czosnek przeciśnięty przez praskę i oliwę (czosnek możesz także rozgnieść z oliwą w moździerzu – ja tak robię). Następnie dodaj ocet winny i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz ewentualnie octem.

Życzę smacznego!

tzatziki

Polecam Ci sosy :czosnkowy, tysiąca wysp, algierski.

Napisz komentarz