Szybki i prosty pomysł na obiad, czyli przepis na udka z kurczaka w ketchupie i miodzie pieczone w piekarniku. Jeśli lubisz prostą, domową i smaczną kuchnię to koniecznie wypróbuj ten przepis!

Marynata do kurczaka z miodem i ketchupem.

Udka z kurczaka w miodzie i ketchupie

To tylko kilka prostych składników, aby zrobić pyszne, soczyste udka z kurczaka w miodzie i ketchupie. A więc potrzebujesz tylko dobrej jakości ketchup, miód lub brązowy cukier, czosnek, ocet jabłkowy, sos sojowy, sos Worcestershire oraz oliwę z oliwek. Jeśli tak jak ja lubisz pikantne potrawy dodatkowo możesz dodać płatki chilli.

To bardzo prosty przepis na udka z miodem i ketchupem, bez konieczności wcześniejszego obsmażania mięsa! A więc szybko, prosto i tanio!

Do tego dania doskonale pasować będą pieczone ziemniaki oraz surówka z pora.

Jeśli szukasz prostych przepisów na kurczaka to koniecznie wypróbuj pomysł na udka z kurczaka w marynacie musztardowo-miodowej, ćwiartki z kurczaka po meksykańsku oraz ćwiartki z kurczaka w kiszonej kapuście.

Koniecznie wypróbuj też przepis na jednogarnkowy gulasz drobiowy z ziemniakami. Polecam Ci również udka kurczaka ze szpinakiem, które możesz podać z ziemniakami, makaronem lub ryżem.

Jak zrobić udka z kurczaka w ketchupie i miodzie?

Zapraszam na przepis!

Udka z kurczaka w miodzie i ketchupie

Udka z kurczaka w ketchupie i miodzie-przepis

Składniki

  • udka z kurczaka ze skórą 5-6 szt.
  • ketchup 1/4 szklanki
  • miód 3 łyżki
  • czosnek 2-3 ząbki
  • sos sojowy 1,5 łyżki
  • sos Worcestershire 2 łyżeczki
  • ocet jabłkowy 1 łyżka
  • oliwa lub olej 1 łyżka
  • płatki chilli 1-2 łyżeczki (opcjonalnie)

Udka z kurczaka w miodzie i ketchupie, jak zrobić?

Czosnek przeciśnij przez praskę dodaj resztę składników na marynatę i dokładnie wymieszaj.

Udka z kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Do udek dodaj około 3/4 marynaty, następnie dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na około 1 godzinę.

Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Naczynie wysmaruj oliwą i ułóż udka z kurczaka skórą do dołu. Polej marynatą która została w naczyniu. Umieść w rozgrzanym piekarniku półkę wyżej niż środek i piecz około 20 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika obróć udka skórą do góry, posmaruj resztą marynaty piecz kolejne 30- 35 minut. Przed końcem pieczenia podlej powstałym sosem.

Udka z kurczaka z miodem i ketchupem podawaj zaraz po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.

Życzę smacznego!

Udka z kurczaka w miodzie i ketchupie

Napisz komentarz