Najlepsze udka kurczaka ze szpinakiem. Kremowy sos z kurczakiem, szpinakiem i czosnkiem. Pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny, który przygotujesz w mniej niż 30 minut. Niesamowicie proste w wykonaniu danie które przygotujesz na jednej patelni. Sprawdź

Kurczak ze szpinakiem w sosie śmietanowym.

Jeśli lubisz proste i szybkie przepisy na kurczaka, to ten przepis przypadnie Ci do gustu.

Kremowy sos śmietanowy w połączeniu z soczystym kurczakiem i szpinakiem smakuje obłędnie! To jeden z naszych ulubionych sposobów na kurczaka, który pasuje idealnie na szybki obiad jak i pyszną i pożywną kolację.

Takie kremowe udka z kurczaka ze szpinakiem i parmezanem podaję najczęściej z ugotowanym makaronem, puree ziemniaczanym oraz pieczonymi lub gotowanymi warzywami.

Udka z kurczaka ze szpinakiem jak zrobić? Przygotowanie rozpocznij od przyprawienia mięsa. Genialnie sprawdzi się zarówno pierś z kurczaka jak i filety z udek. Kurczaka obsmaż z obu stron, a następnie przygotuj kremowy sos.

Bardzo lubimy mięso z kurczaka. Udka z kurczaka ze szpinakiem w kremowym sosie śmietanowym to pomysł na bardzo ekonomiczny obiad. Sprawdź również inne przepisy na kurczaka: pierś z kurczaka z rozmarynem, pierś z kurczaka w sosie miodowym, kotlety z udka kurczaka.

udka kurczaka ze szpinakiem

Udka z kurczaka ze szpinakiem. Przepis.

Składniki.

  • filety z udek kurczaka 6 szt.
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • masło 1 łyżka
  • czosnek 6 ząbków
  • cebula średniej wielkości 1 szt.
  • boczek 3-4 plasterki
  • śmietanka 30% 200 ml
  • szpinak świeży 100 g
  • parmezan tary 100 g
  • mąka 1 łyżeczka (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • oregano 1 łyżeczka
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • bulion warzywny 100 ml

Udka z kurczaka ze szpinakiem i serem. Wykonanie.

Mięso z kurczaka dopraw solą, pieprzem, oraz papryką z obu stron. Następnie obsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek z 6-8 minut na stronę, lub do momentu aż mięso będzie usmażone. Następnie mięso zdejmij z patelni i odstaw na bok.

Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno. Boczek pokrój drobno. Na patelnię po kurczaku dodaj masło oraz drobno pokrojony boczek i cebulę. Smaż na średniej mocy panika około do momentu aż cebula lekko zmięknie. Dodaj czosnek i smaż kolejną minutę. Następnie dodaj bulion z kurczaka i duś chwilę, do momentu, aż trochę odparuje. Dodaj oregano a następnie śmietankę. Gotuj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszaj. Dodaj szpinak i parmezan. Gotuj do momentu aż ser się rozpuści. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z odrobiną wody i ponownie zagotuj.

Podawaj od razu po przygotowaniu.

udka kurczaka ze szpinakiem

Życzę smacznego!

udka kurczaka ze szpinakiem

Napisz komentarz