Najlepsze udka kurczaka ze szpinakiem. Kremowy sos z kurczakiem, szpinakiem i czosnkiem. Pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny, który przygotujesz w mniej niż 30 minut. Niesamowicie proste w wykonaniu danie które przygotujesz na jednej patelni. Sprawdź

Kurczak ze szpinakiem w sosie śmietanowym.
Jeśli lubisz proste i szybkie przepisy na kurczaka, to ten przepis przypadnie Ci do gustu.
Kremowy sos śmietanowy w połączeniu z soczystym kurczakiem i szpinakiem smakuje obłędnie! To jeden z naszych ulubionych sposobów na kurczaka, który pasuje idealnie na szybki obiad jak i pyszną i pożywną kolację.
Takie kremowe udka z kurczaka ze szpinakiem i parmezanem podaję najczęściej z ugotowanym makaronem, puree ziemniaczanym oraz pieczonymi lub gotowanymi warzywami.
Udka z kurczaka ze szpinakiem jak zrobić? Przygotowanie rozpocznij od przyprawienia mięsa. Genialnie sprawdzi się zarówno pierś z kurczaka jak i filety z udek. Kurczaka obsmaż z obu stron, a następnie przygotuj kremowy sos.
Bardzo lubimy mięso z kurczaka. Udka z kurczaka ze szpinakiem w kremowym sosie śmietanowym to pomysł na bardzo ekonomiczny obiad. Sprawdź również inne przepisy na kurczaka: pierś z kurczaka z rozmarynem, pierś z kurczaka w sosie miodowym, kotlety z udka kurczaka.

Udka z kurczaka ze szpinakiem. Przepis.
Składniki.
- filety z udek kurczaka 6 szt.
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- masło 1 łyżka
- czosnek 6 ząbków
- cebula średniej wielkości 1 szt.
- boczek 3-4 plasterki
- śmietanka 30% 200 ml
- szpinak świeży 100 g
- parmezan tary 100 g
- mąka 1 łyżeczka (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- oregano 1 łyżeczka
- papryka słodka 1 łyżeczka
- bulion warzywny 100 ml
Udka z kurczaka ze szpinakiem i serem. Wykonanie.

Mięso z kurczaka dopraw solą, pieprzem, oraz papryką z obu stron. Następnie obsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek z 6-8 minut na stronę, lub do momentu aż mięso będzie usmażone. Następnie mięso zdejmij z patelni i odstaw na bok.
Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno. Boczek pokrój drobno. Na patelnię po kurczaku dodaj masło oraz drobno pokrojony boczek i cebulę. Smaż na średniej mocy panika około do momentu aż cebula lekko zmięknie. Dodaj czosnek i smaż kolejną minutę. Następnie dodaj bulion z kurczaka i duś chwilę, do momentu, aż trochę odparuje. Dodaj oregano a następnie śmietankę. Gotuj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszaj. Dodaj szpinak i parmezan. Gotuj do momentu aż ser się rozpuści. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z odrobiną wody i ponownie zagotuj.
Podawaj od razu po przygotowaniu.

Życzę smacznego!

Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.