Tanie, proste oraz bardzo smaczne danie. Wątróbka z jabłkiem i cebulką. Przepis bardzo prosty, natomiast nie dla każdego. Jeden z popularniejszych sposobów na przygotowanie wątróbki drobiowej. To jedno z tych dań które w dzieciństwie było niejadalne. Pamiętam to rozczarowanie, gdy przychodziłam ze szkoły a na obiad była wątróbka. wtedy jeszcze nie wiedziałam co tracę. Wątróbka...

Tanie, proste oraz bardzo smaczne danie. Wątróbka z jabłkiem i cebulką. Przepis bardzo prosty, natomiast nie dla każdego. Jeden z popularniejszych sposobów na przygotowanie wątróbki drobiowej.

To jedno z tych dań które w dzieciństwie było niejadalne. Pamiętam to rozczarowanie, gdy przychodziłam ze szkoły a na obiad była wątróbka. wtedy jeszcze nie wiedziałam co tracę.

Wątróbka drobiowa z jabłkiem

Wątróbka drobiowa jest najdelikatniejsza i moim zdaniem najsmaczniejsza. Nie wymaga długiej obróbki termicznej. Wystarczy ją obsmażyć z obu stron. Jeśli będziesz smażyć zbyt długo, będzie twarda Pamiętaj aby dokładnie wyczyścić wątróbkę z resztek błonek. Wątróbka, która dostępna jest w sklepach, jest już czyszczona. Jednak nieraz może trafić się woreczek żółciowy. Jego koniecznie musisz usunąć. Jeśli go nie usuniesz danie będzie niejadalne.

Sprawdź również przepis na Gulasz z żołądków drobiowych.

Jeśli mimo wszystko nie lubisz podrobów sprawdź inne przepisy na kurczaka: Udka z kurczaka ze szpinakiem, Pierś z kurczaka z rozmarynem, Pierś z kurczaka w sosie miodowym.

wątróbka z jabłkiem

Wątróbka drobiowa z jabłkiem-przepis

Składniki

  • wątróbka drobiowa 500 g
  • cebula mniejsza 2 szt.
  • jabłka kwaśne 2 szt.
  • sól
  • pieprz
  • olej 2 łyżki
  • majeranek 1/2 łyżeczki
  • mąka

Chrupiąca wątróbka z jabłkami i cebulą

Jabłka umyj usuń gniazda nasienne i pokrój w jednakowej grubości plastry. Cebulę pokrój w cienkie pióra. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Dodaj cebulę szczyptę soli i smaż do momentu, aż się zeszkli. Dodaj jabłka i smaż do miękkości i wyłącz palnik

Wątróbkę możesz lekko nakłuć widelcem, dzięki czemu nie powinna strzelać. Możesz ją pokroić na mniejsze kawałki, ale nie jest konieczne. Na patelni dobrze rozgrzej resztę oleju i dodaj wątróbkę. Smaż z obu stron 2-3 minuty na stronę. Dodaj podsmażone jabłka z cebulą, dopraw otartym w dłoniach majerankiem i wymieszaj. Duś jeszcze 2-3 minuty, tak aby smaki się połączyły. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.

Podawaj od razu po przygotowaniu.

wątróbka z jabłkiem

Życzę smacznego!

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.