Jeśli planujesz przygotować pyszny i zdrowy barszcz wigilijny to koniecznie skorzystaj z przepisu na zakwas z buraków. Ten przepis na zakwas buraczany jest również bardzo zdrowy, a więc przyda Ci się nie tylko na barszcz wigilijny, ale możesz go pić w celach zdrowotnych.

Zakwas buraczany wigilijny
Zakwas z buraków, przeciwwskazania to przede wszystkim cukrzyca. Lekko słodki, delikatnie winny, słony, a zarazem lekko cierpi. O pięknym głębokim ciemno bordowym kolorze. Gdzieś kiedyś przeczytałam, że zakwas z buraków to prawdziwe arcydzieło.
Zakwas z buraków do picia, przepis na naturalny probiotyk.
Zakwas buraczany, właściwości lecznicze, jakie ma w zasadzie ?A więc wzmacnia odporność oraz reguluje pracę układu krwionośnego, dlatego nie kiszę buraków tylko na Święta.
Sprawdź też : Kompot z suszu.
Zakwas z buraków do barszczu
Aby zrobić zakwas buraczany do barszczu, do kiszenia używam słoika o pojemności minimum 3 litry. W moim przypadku sprawdza się rewelacyjne. Natomiast nie próbowałam jeszcze nigdy kiszenia w kamionce. Ważne aby słoik i nakrętka były czyste. Konieczne wcześnie wyparz je wrzątkiem.
Buraki zalewam zawsze przegotowaną, przestudzoną wodą. A teraz bardzo ważne. Jeśli na zakwasie pojawi się pleśń, niestety całość jest do wyrzucenia. Natomiast trzeba odróżnić pleśń od kożucha fermentacyjnego. Pleśń pojawia się miejscowo i ma niebiesko-zielone lub szare przebarwienia. Kożuch pokrywa całą powierzchnię. Wystarczy go jedynie zdjąć. Codziennie lekko potrząśnij słojem, aby składniki, które wypłyną ponownie się zanurzyły.
Zapraszam na przepis!

Zakwas z buraków-przepis
Składniki
- buraki ekologiczne około 1 kg
- czosnek ekologiczny 1/2 główki
- liście laurowe 5 szt
- ziele angielskie 10 szt
- pieprz czarny ziarnisty 1 łyżeczka
- sól kamienna 1 płaska łyżka na 1 litr wody
- woda około 1,5 litra
Zakwas z buraków, jak zrobić?
Buraki, umyj obierz i pokrój w plasterki. Nie ma potrzeby obierania czosnku. Na koniec i tak zakwas trzeba przecedzić. Pokrojone buraki, czosnek oraz przyprawy umieść w słoiku( ja użyłam około 3 litrowego). Zalej mieszanką przegotowanej, letniej wody z solą. Wody nie powinno być nalane do pełna, ponieważ podczas fermentacji zakwas będzie buzować. Zakręć słoik i odstaw w ciepłe i ciemne miejsce na kilka, kilkanaście dni w zależności od temperatury w pomieszczeniu. Codziennie lekko potrząśnij słoikiem aby składniki, które wypływają się ponownie zamoczyły. Gdy pojawi się kożuszek o którym pisałam wyżej zdejmij go. Jeśli pojawi się pleśń zakwas jest do wyrzucenia. Niestety czasami tak się dzieje, nie mamy na to wpływu.
Gotowy zakwas przelej do butelek i przechowuj w lodówce. Podobno taki zakwas z buraków można przechowywać w lodówce do kilku miesięcy. Natomiast ja zazwyczaj spożywam go w ciągu dwóch tygodni. Z buraków, które zostały z kiszenia możesz zrobić sałatkę.

Wesołych Świąt!
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.