Ta zapiekanka jajeczna jest bardzo prosta w przygotowaniu. Szybki przepis na zdrowe, pożywne rodzinne śniadanie lub kolację. Ten przepis sprawdzi się również na obiad. Wypróbuj!

Zapiekanka jajeczna na śniadanie.
Czasem mamy ochotę na zdrowe, pożywne śniadanie. A ta zapiekanka jajeczna z warzywami z piekarnika jest idealna. Zdrowe śniadanie dla całej rodziny. Jajka, mleko, kwaśna śmietana, ser, boczek, kiełbasa i warzywa. Kilka składników i z pewnością masz je pod ręką. Łatwe i tanie danie, które z pewnością zaskoczy Twoich najbliższych.
Przepis jest podstawowy, w którym wykorzystałam czerwoną paprykę. Ta zapiekanka jajeczna również świetnie smakuje z dodatkiem podsmażonych na maśle pieczarek. Zapiekanka jajeczna z piekarnika to idealne danie, w którym możesz wykorzystać resztki z lodówki. Jedne na co musisz zwrócić uwagę to aby warzywa nie były zbyt wodniste.
Zapiekanka jajeczna smakuje równie dobrze zaraz po przygotowaniu jak i odgrzana na drugi dzień.
Przepis jest prosty chociaż dość czasochłonny, dlatego jeśli masz zamiar przygotować ją na śniadanie najlepiej podsmaż wszystkie składniki dzień wcześniej.

Zapiekanka śniadaniowa.
Zapiekanka jajeczna z warzywami to też genialny pomysł na świąteczne śniadanie. Jest pyszna, przepis jest prosty i moim zdaniem wygląda bardzo ładnie. Możesz ją podać bez żadnych dodatków, lub jeśli lubisz podaj ją z sosem holenderskim. Do zapiekanki śniadaniowej również świetnie sprawdza się sos czosnkowy.
Zapiekanka jajeczna jak zrobić? Wystarczy podsmażyć kiełbasę, boczek i warzywa. Następnie wymieszać z resztą składników, przełożyć do naczynia i upiec. Bardzo prosty przepis. 🙂
Jeśli szukasz przepisu na śniadanie polecam Ci sprawdzić przepis na omlet z boczkiem oraz naleśniki.

Zapiekanka jajeczna. Przepis.
Składniki.
szklanka ma pojemność 250 ml
- jajka ekologiczne 6-8 szt.
- ser żółty 150 g
- kiełbasa dobrej jakości 150 g
- boczek 150 g
- śmietana 18 % 1/4 szklanki
- mleko 1/4 szklanki
- papryka czerwona 1 szt.
- cebula 1 szt.
- sól
- pieprz
- olej 1 łyżka
- masło do wysmarowania naczynia
- szczypiorek
Wykonanie.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Ser zetrzyj na tarce.
Naczynie wysmaruj masłem.

Kiełbasę oraz boczek pokrój w drobną kostkę Następnie podsmaż na 1 łyżce oleju. Przełóż do innego naczynia, pozostawiając niewielką ilość tłuszczu na patelni.
Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę. Cebulę i szczypiorek drobno posiekaj.
Na patelni po boczki i kiełbasie podsmaż paprykę oraz cebulę ( 2-3 minuty)

Jajka, mleko, śmietankę wymieszaj oraz ser wymieszaj dokładnie.

Dodaj szczypiorek, podsmażoną kiełbasę z boczkiem oraz paprykę. Wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Jeśli boczek którego użyjesz jest dość słony, sól możesz pominąć.
Masę przełóż do naczynia do zapiekania U mnie 18/24 cm.
Piecz w rozgrzanym piekarniku (tryb góra dół, półka niżej niż środek) 25 -40 minut, lub do momentu, aż boki będą całkowicie ścięte, a środek lekko ,,galaretowaty”.

Życzę smacznego!

Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.