Ta zapiekanka jajeczna jest bardzo prosta w przygotowaniu. Szybki przepis na zdrowe, pożywne rodzinne śniadanie lub kolację. Ten przepis sprawdzi się również na obiad. Wypróbuj!

Zapiekanka jajeczna na śniadanie.

Czasem mamy ochotę na zdrowe, pożywne śniadanie. A ta zapiekanka jajeczna z warzywami z piekarnika jest idealna. Zdrowe śniadanie dla całej rodziny. Jajka, mleko, kwaśna śmietana, ser, boczek, kiełbasa i warzywa. Kilka składników i z pewnością masz je pod ręką. Łatwe i tanie danie, które z pewnością zaskoczy Twoich najbliższych.

Przepis jest podstawowy, w którym wykorzystałam czerwoną paprykę. Ta zapiekanka jajeczna również świetnie smakuje z dodatkiem podsmażonych na maśle pieczarek. Zapiekanka jajeczna z piekarnika to idealne danie, w którym możesz wykorzystać resztki z lodówki. Jedne na co musisz zwrócić uwagę to aby warzywa nie były zbyt wodniste.

Zapiekanka jajeczna smakuje równie dobrze zaraz po przygotowaniu jak i odgrzana na drugi dzień.

Przepis jest prosty chociaż dość czasochłonny, dlatego jeśli masz zamiar przygotować ją na śniadanie najlepiej podsmaż wszystkie składniki dzień wcześniej.

Zapiekanka śniadaniowa.

Zapiekanka jajeczna z warzywami to też genialny pomysł na świąteczne śniadanie. Jest pyszna, przepis jest prosty i moim zdaniem wygląda bardzo ładnie. Możesz ją podać bez żadnych dodatków, lub jeśli lubisz podaj ją z sosem holenderskim. Do zapiekanki śniadaniowej również świetnie sprawdza się sos czosnkowy.

Zapiekanka jajeczna jak zrobić? Wystarczy podsmażyć kiełbasę, boczek i warzywa. Następnie wymieszać z resztą składników, przełożyć do naczynia i upiec. Bardzo prosty przepis. 🙂

Jeśli szukasz przepisu na śniadanie polecam Ci sprawdzić przepis na omlet z boczkiem oraz naleśniki.

zapiekanka jajeczna

Zapiekanka jajeczna. Przepis.

Składniki.

szklanka ma pojemność 250 ml

  • jajka ekologiczne 6-8 szt.
  • ser żółty 150 g
  • kiełbasa dobrej jakości 150 g
  • boczek 150 g
  • śmietana 18 % 1/4 szklanki
  • mleko 1/4 szklanki
  • papryka czerwona 1 szt.
  • cebula 1 szt.
  • sól
  • pieprz
  • olej 1 łyżka
  • masło do wysmarowania naczynia
  • szczypiorek

Wykonanie.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Ser zetrzyj na tarce.

Naczynie wysmaruj masłem.

Kiełbasę oraz boczek pokrój w drobną kostkę Następnie podsmaż na 1 łyżce oleju. Przełóż do innego naczynia, pozostawiając niewielką ilość tłuszczu na patelni.

Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę. Cebulę i szczypiorek drobno posiekaj.

Na patelni po boczki i kiełbasie podsmaż paprykę oraz cebulę ( 2-3 minuty)

Jajka, mleko, śmietankę wymieszaj oraz ser wymieszaj dokładnie.

Dodaj szczypiorek, podsmażoną kiełbasę z boczkiem oraz paprykę. Wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Jeśli boczek którego użyjesz jest dość słony, sól możesz pominąć.

Masę przełóż do naczynia do zapiekania U mnie 18/24 cm.

Piecz w rozgrzanym piekarniku (tryb góra dół, półka niżej niż środek) 25 -40 minut, lub do momentu, aż boki będą całkowicie ścięte, a środek lekko ,,galaretowaty”.

Życzę smacznego!

zapiekanka jajeczna

Napisz komentarz