Domowa zapiekanka z kurczakiem, pieczarkami i makaronem. Znakomity pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny. Przepis na kremowy makaron ze szpinakiem i kurczakiem możesz dowolnie modyfikować. Jeśli nie jesz mięsa wystarczy, że pominiesz pierś z kurczaka.

zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami

Zapiekanka z kurczakiem, pieczarkami i sosem śmietanowym.

Jeśli tak jak ja lubisz zapiekanki makaronowe, to ten przepis będzie idealny dla Ciebie. Grzyby, makaron, soczysta pierś z kurczaka i szpinak. A wszystko połączone kremowym sosem śmietanowym i posypane serem.

Ta szybka zapiekanka z kurczakiem, pieczarkami i serem jest prosta w wykonaniu. Do tego typu zapiekanek używam grubszego makaronu typu: fusilli, farfalle, penne, ponieważ moim zdaniem sprawdzają się rewelacyjnie. Jednak spokojnie możesz użyć swojego ulubionego, lub takiego który akurat masz pod ręką. W tym daniu wykorzystałam szpinak świeży baby, lecz mrożony też się sprawdzi. Jeśli chcesz zrobić zapiekankę z kurczakiem pieczarkami i szpinakiem mrożonym, szpinak wyjmij wcześniej z zamrażarki. Jeśli uważasz mąkę za zbędną to po prostu ją pomiń :).

Ta zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami to pyszny obiad dla całej rodziny!

Sprawdź również inne przepisy na zapiekanki: Zapiekanka z brokułami i mięsem mielonym, Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem, zapiekanka z szynką i serem.

Inne przepisy ze szpinakiem: Udka z kurczaka ze szpinakiem, Makaron z kurczakiem i szpinakiem oraz Knedle ze szpinakiem i serem.

Jak zrobić zapiekankę z kurczakiem i pieczarkami?

Zapraszam na przepis!

zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami

Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami, przepis

Składniki

  • makaron surowy 300 g
  • pierś z kurczaka 400 g
  • cebula 1 szt.
  • pieczarki 250 g
  • czosnek 3 ząbki
  • szpinak baby 100 g
  • bulion lub woda około 3/4 szklanki
  • śmietanka słodka 1 szklanka
  • parmezan tarty 2 łyżki
  • ser żółty 150 g
  • pieprz
  • sos sojowy 2 łyżki
  • oregano 1 łyżeczka
  • mąka 1 łyżka
  • masło klarowane 2 łyżki

Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami. jak zrobić?

Makaron ugotuj al’dente. Ser zetrzyj na tarce, pieczarki oczyść i pokrój w plasterki, cebulę i czosnek drobno posiekaj, mięso pokrój w kostkę około 2/2 cm.

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła podsmaż pierś z kurczaka, następnie przełóż do innego naczynia.

Na tą samą patelnię dodaj 1 łyżkę masła. Następnie dodaj cebulę i pieczarki. Smaż do momentu, aż będą miękkie. Dodaj czosnek i szpinak, oregano,oraz pieprz. Dodaj mąkę i smaż chwilę, aż się lekko zarumieni i powstanie zasmażka. Następnie cały czas mieszając, dodaj stopniowo bulion i śmietankę. Cały czas mieszając zagotuj. Dodaj podsmażonego kurczaka i sos sojowy. Smaż na wolnym ogniu jeszcze chwilę, aż smaki się połączą. Wyłącz palnik dodaj parmezan i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku.

Następnie ugotowany makaron umieść w naczyniu, dodaj sos i wymieszaj a na koniec posyp serem.

Piecz około 20 minut, tryb góra dól, środkowa pólka.

Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 5 minut.

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami smakuje też rewelacyjnie na drugi dzień.

Życzę smacznego!

Napisz komentarz