Sprawdzony przepis na zapiekanki z jajkiem na bagietce. Pomysł na obiad lub kolację. Pożywna zapiekanka z jajkiem z piekarnika z podsmażoną kiełbaską, pieczarkami i żółtym serem! Szybko, tanio i bardzo smacznie, polecam!

zapiekanki z jajkiem
Zapiekanki z jajkiem.

Zapiekanka z jajkiem i pieczarkami

Szybki i bardzo prosty przepis na rewelacyjne danie z piekarnika. Zapiekanki z jajkiem możesz podać z ketchupem, majonezem lub innym ulubionym sosem. szczególnie polecam Ci bardzo prosty w wykonaniu sos czosnkowy oraz sos tysiąca wysp.

Jest to prosty i szybki przepis, dlatego do zrobienia zapiekanek wykorzystałam gotową, dobrej jakości bagietkę.

Zapiekana bagietka z jajkiem to bardzo uniwersalny przepis, możesz spokojnie użyć sowich ulubionych składników. Jeśli nie lubisz pieczarek spokojnie możesz je pominąć. Zapiekanka z jakiem i serem będzie smakować obłędnie.

zapiekanki z jajkiem
Zapiekanki z jajkiem

Zapiekanki z jajkiem- przepis

Składniki.

  • bagietka 1 długa
  • masło
  • czosnek 1 ząbek ( opcjonalnie)
  • pieczarki 300 g
  • kiełbasa 100 g
  • jajka 4 szt. najlepiej rozmiar m
  • ser żółty około 100 g
  • szczypiorek do podania
  • sól
  • pieprz

Zapiekanki z jajkiem, jak zrobić?

Bagietkę przekrój na pól, a następnie wzdłuż.

Około 50 gramów masła wymieszaj z jednym przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Masło czosnkowe posłuży do posmarowania bagietki, ale nie jest to konieczne. Bagietkę możesz również posmarować tłuszczem, który powstanie podczas smażenia kiełbasy i pieczarek.

Ser zetrzyj na tarce.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.

Pieczarki pokrój w plasterki o grubości około 1 cm. Kiełbasę pokrój w kostkę. Na patelnię dodaj 1 łyżkę masła i podsmaż pieczarki, dopraw solą i pieprzem, a następnie przełóż do innego naczynia. Na tej samej patelni podsmaż kiełbaskę. Podsmażoną kiełbaskę, bez tłuszczu przełóż do pieczarek i wymieszaj.

Przekrojoną bagietkę lekko ugnieć, tak aby powstało wgłębienie, lub możesz też ją lekko wydrążyć. Następnie posmaruj cienką warstwą masła czosnkowego lub tłuszczu z patelni. W wgłębienie wbij jajko, dopraw do smaku. Delikatnie rozprowadź białko po bułce, tak aby nie uszkodzić żółtka.

Następnie na bagietce ułóż pieczarki i kiełbasę.

Umieść w rozgrzanym piekarniku ( środkowa pólka) i piecz około 10 minut, lub do momentu gdy białko zacznie się ścinać. Następnie zapiekanki wyjmij z piekarnika posyp żółtym serem, umieść ponownie w piekarniku, tym razem półkę wyżej niż środek. Piecz jeszcze 3-4 minuty, lub do momentu, gdy ser się rozpuści.

My wolimy gdy żółtko jest ścięte, dlatego pieczemy zawsze trochę dłużej. Jeśli lubisz płynne żółtko zapiekanki piecz kilka minut krócej.

Zapiekanki z jajkiem podawaj z ulubionym sosem!

zapiekanki z jajkiem
Zapiekanki z jajkiem, serem, pieczarkami i kiełbasą.

Życzę smacznego!

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.