Sprawdzony przepis na zapiekanki z jajkiem na bagietce. Pomysł na obiad lub kolację. Pożywna zapiekanka z jajkiem z piekarnika z podsmażoną kiełbaską, pieczarkami i żółtym serem! Szybko, tanio i bardzo smacznie, polecam!
Zapiekanka z jajkiem i pieczarkami
Szybki i bardzo prosty przepis na rewelacyjne danie z piekarnika. Zapiekanki z jajkiem możesz podać z ketchupem, majonezem lub innym ulubionym sosem. szczególnie polecam Ci bardzo prosty w wykonaniu sos czosnkowy oraz sos tysiąca wysp.
Jest to prosty i szybki przepis, dlatego do zrobienia zapiekanek wykorzystałam gotową, dobrej jakości bagietkę.
Zapiekana bagietka z jajkiem to bardzo uniwersalny przepis, możesz spokojnie użyć sowich ulubionych składników. Jeśli nie lubisz pieczarek spokojnie możesz je pominąć. Zapiekanka z jakiem i serem będzie smakować obłędnie.
Zapiekanki z jajkiem- przepis
Składniki.
- bagietka 1 długa
- masło
- czosnek 1 ząbek ( opcjonalnie)
- pieczarki 300 g
- kiełbasa 100 g
- jajka 4 szt. najlepiej rozmiar m
- ser żółty około 100 g
- szczypiorek do podania
- sól
- pieprz
Zapiekanki z jajkiem, jak zrobić?
Bagietkę przekrój na pól, a następnie wzdłuż.
Około 50 gramów masła wymieszaj z jednym przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Masło czosnkowe posłuży do posmarowania bagietki, ale nie jest to konieczne. Bagietkę możesz również posmarować tłuszczem, który powstanie podczas smażenia kiełbasy i pieczarek.
Ser zetrzyj na tarce.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Pieczarki pokrój w plasterki o grubości około 1 cm. Kiełbasę pokrój w kostkę. Na patelnię dodaj 1 łyżkę masła i podsmaż pieczarki, dopraw solą i pieprzem, a następnie przełóż do innego naczynia. Na tej samej patelni podsmaż kiełbaskę. Podsmażoną kiełbaskę, bez tłuszczu przełóż do pieczarek i wymieszaj.
Przekrojoną bagietkę lekko ugnieć, tak aby powstało wgłębienie, lub możesz też ją lekko wydrążyć. Następnie posmaruj cienką warstwą masła czosnkowego lub tłuszczu z patelni. W wgłębienie wbij jajko, dopraw do smaku. Delikatnie rozprowadź białko po bułce, tak aby nie uszkodzić żółtka.
Następnie na bagietce ułóż pieczarki i kiełbasę.
Umieść w rozgrzanym piekarniku ( środkowa pólka) i piecz około 10 minut, lub do momentu gdy białko zacznie się ścinać. Następnie zapiekanki wyjmij z piekarnika posyp żółtym serem, umieść ponownie w piekarniku, tym razem półkę wyżej niż środek. Piecz jeszcze 3-4 minuty, lub do momentu, gdy ser się rozpuści.
My wolimy gdy żółtko jest ścięte, dlatego pieczemy zawsze trochę dłużej. Jeśli lubisz płynne żółtko zapiekanki piecz kilka minut krócej.
Zapiekanki z jajkiem podawaj z ulubionym sosem!
Życzę smacznego!
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.