Mój ulubiony szybki przepis na zapiekanki z szynką i pieczarkami oraz ogórkiem kiszonym. Jest to bardzo prosty przepis na zapiekanki z szynką, serem i pieczarkami. To sposób na pozbycie się resztek, które zostały Ci w lodówce po weekendzie. Domowe zapiekanki to bardzo proste i tanie danie, oraz bardzo smaczne. Myślę, że to genialny pomysł na szybki obiad. Jednak takie zapiekanki sprawdzą się też jako potrawa na kolację.
Zapiekanki z szynką i pieczarkami na bagietce.
Domowe zapiekani z szynką i pieczarkami na bagietce, przepis do którego naprawdę często wracam, bo bardzo nam smakują. W moim przepisie na zapiekankę z szynką i serem użyłam bułki hot dog-owej, jednak idealnie sprawdzi się też bagietka. Możesz też użyć bułki kajzerki. Zależy to od tego, jaką wielkość zapiekanki chcesz uzyskać.
Domowe zapiekanki z szynką i pieczarkami z piekarnika.
Moje domowe zapiekanki z szynką i pieczarkami zawsze zapiekam w piekarniku w wysokiej temperaturze, jednak genialnie sprawdzi się też opiekacz do zapiekanek. Dodatki w tym daniu możesz komponować dowolnie w zależności od swoich upodobań. Wkrótce na moim blogu pojawi się więcej pomysłów na domowe zapiekanki np. zapiekanki z szynką parmeńską, mozzarellą, kurczakiem. W każdym wydaniu domowa zapiekanka smakuje rewelacyjnie! Dziś jednak pomysł na domową zapiekankę z szynką, pieczarkami i żółtym serem.
Jak zrobić?
Domowe zapiekanki z szynką i pieczarkami robi się bardzo łatwo, poniżej opisałam jak krok po krok wykonać to danie. Pamiętaj, że składniki możesz komponować według własnych upodobań. Z podanych składników otrzymasz 6 domowych zapiekanek z szynką i pieczarkami. Jeśli potrzebujesz większą ilość zapiekanek dostosuj odpowiednio produkty. Do zrobienia moich zapiekanek użyłam żółtego sera gouda. Aby zrobić zapiekanki z szynką i serem będzie Ci potrzebna blacha, która jest w zestawie z piekarnikiem oraz papier do pieczenia.
Zapraszam na przepis!
Składniki.
Do zrobienia zapiekanek z szynką i serem będziesz potrzebować:
- 3 bagietki
- 5-7 średniej wielkości pieczarek
- 150 -200 gram szynki
- 150 -200 gram żółtego sera
- 1-2 ogórki kiszone
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Zapiekanki z szynką i pieczarkami. Przepis.
Cebulę i pieczarki pokrój drobno. Na patelni rozgrzej masło następnie dodaj cebulę i smaż około 1 minutę następnie dodaj pieczarki i smaż około 5 minut, w razie potrzeby podlej wodą, Dopraw solą i pieprzem według uznania. Uważaj, aby sos z pieczarek całkowicie nie odparował, bo będzie Ci potrzebny do posmarowania bagietek.
Ogórka pokrój w plasterki, szynkę w drobną kostkę, zetrzyj ser na tarce na grubych oczkach.
Bagietki przerój wzdłuż i każdą posmaruj sosem z pieczarek i staraj się ugnieść środek, dzięki temu lepiej będzie Ci nakładać farsz. Farsz z pieczarek podziel na 6 części i nałóż na każdą zapiekankę taka samą ilość farszu. Następnie ułóż szynkę, ogórka i tarkowany ser.
Zapiekaj w temperaturze 200 stopni ok 8 minut, lub do momentu gdy ser się zarumieni. Zapiekanki z szynką i pieczarkami podawaj z ulubionymi sosami, lub ketchupem.
Szukasz pomysłu na zapiekanki?
Polecam Ci mój pomysł na domowe zapiekanki z pieczarkami, szybkie grzanki z awokado z piekarnika.
Życzę smacznego!
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.