Zapiekany kurczak z parmezanem i sosem pomidorowym. Niezwykle prosty i smaczny przepis na obiad czy kolację. Na ten przepis trafiłam całkiem przypadkiem oglądając znany program kulinarny. Stwierdziłam, że jest godny uwagi i nie pożałowałam. Zdecydowanie ten przepis pewnie nie raz jeszcze powtórzymy.
Zapiekany kurczak z sosem pomidorowym.
Przepis jest bardzo prosty. Potrzebujesz tylko kilku składników. Sos pomidorowy możesz zrobić sam według mojego przepisu. Możesz również użyć gotowego sosu z dobrym składem. W sklepach dostępne są sosy z krótką listą składników, bez całej tablicy Mendelejewa :). Często sama po takie sięgam. Jednak pamiętaj aby dokładnie czytać etykiety.
Zapiekany kurczak z parmezanem, jak zrobić?
Piersi z kurczaka przekrój na dwie równe części i lekko rozklep tłuczkiem. Mięso powinno być mniej więcej jednakowej grubości, dzięki czemu upiecze się równomiernie.
To tylko jeden z pomysłów na kurczaka z piekarnika! Jeśli lubisz soczyste mięso z kurczaka sprawdź też inne przepisy: Kurczak z mozzarellą i pomidorami, Pierś z kurczaka w sosie miodowym, pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym z koperkiem.
Zapiekany kurczak z parmezanem smakuje świetnie podany z makaronem, ryżem, ziemniakami oraz warzywami. Jednak możesz o również podać ze świeżym pieczywem.
Zapiekany kurczak z parmezanem. Przepis.
Składniki.
Szklanka ma pojemność 250 ml.
- pierś z kurczaka około 400 g
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- bułka tarta panko 1 szklanka
- parmezan 1/2 szklanki
- jajko 1 szt.
- sól
- pieprz
- czosnek suszony 1 łyżeczka
- oregano 1 łyżeczka
- ulubiony ser starty 3/4 szklanki
- sos pomidorowy 1 szklanka
Wykonanie.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Naczynie wysmaruj oliwą. Mięso umyj, usuń ewentualne resztki chrząstek, kości a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Następnie mięso przekrój wzdłuż na pół i rozklep na równą grubość. Delikatnie oprósz solą i pieprzem.
Roztrzep jajko. Bułkę tartą, parmezan, czosnek,oregano, 1 łyżeczkę pieprzu, 1/2 łyżeczki soli. Dokładnie wymieszaj. mięso obtocz w jajku, a następnie w panierce i ułóż w naczyniu.
Kurczaka piecz w trybie góra dół przez 15-20 minut (w zależności od grubości mięsa). Po tym czasie wyjmij z piekarnika obróć na drugą stronę.
Na kotlety nałóż 2-3 łyżki sosu i posyp serem. Umieść ponownie w piekarniku i piecz 5-7 minut, lub do momentu gdy ser się rozpuści a kurczak się upiecze.
Życzę smacznego!
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.