Żeberka pieczone w piekarniku, przepis na świetny rodzinny obiad. Pyszne, miękkie i soczyste żeberka z piekarnika zapiekane w rękawie. Bardzo ciekawy pomysł na obiad z jednego naczynia. Jeśli chcesz wiedzieć jak zrobić żeberka pieczone w piekarniku, to trafiłeś idealnie. Żeberka z piekarnika, przepis na dodatek do obiadu, który genialnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami oraz surówką ze świeżych warzyw. Tak przygotowane żeberka wieprzowe świetnie sprawdzają się też na grilla. Bardzo polecam Ci przepis na żeberka pieczone w piekarniku!
Żeberka pieczone w rekawie.
Jestem zwolenniczką pieczenia mięs w rękawie, ponieważ wówczas mięso zachowuje soczystość i jest kruche. Dzięki użyciu rękawa do pieczenia mięso nie wysusza się. W rękawie piekę także karkówkę, schab i łopatkę z warzywami. Takie żeberka wieprzowe możesz upiec w rękawie razem z ziemniakami. Otrzymasz wtedy świetne jednogarnkowe żeberka pieczone w rękawie z ziemniakami. Jednak ja zazwyczaj piekę ziemniaki w osobnym naczyniu. Żeberka pieczone w rękawie możesz przygotować na kilka sposobów. Świetnie smakują żeberka pieczone z miodem i musztardą, jabłkiem lub cebulą. Natomiast Dziś podam Ci przepis na żeberka pieczone w ketchupie i modzie.
Zapraszam na przepis!
Żeberka pieczone. Przepis.
Jakie mięso wybrać? Do pieczenia postaraj się wybrać żeberka z mniejsza ilością tłuszczu. Wybierz takie, które będą bardziej „mięsiste”, ponieważ takie sprawdzą się idealnie. Jeśli nie wiesz jak przygotować żeberka z piekarnika, poniżej opiszę jak krok po kroku wykonać to danie. Opiszę jak przygotowałam marynatę do żeberek, czas oraz temperaturę pieczenia. Będziesz potrzebować rękaw do pieczenia oraz naczynie żaroodporne lub blachę. Z podanych składników otrzymasz 4 porcje żeberek pieczonych w ketchupie.
Zapraszam na przepis!
Składniki.
- ok 1 kg żeberk wieprzowych
- 100 gram ketchupu pikantnego
- 1 – 2 łyżki soku z cytryny
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka płynnego miodu
- szczypta pieprzu cayenn
- sól
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Jeśli lubisz ostrzejsze przyprawy możesz dodać więcej ostrego pieprzu cayenn. Na taką ilość składników użyłam 1 płaską łyżeczkę soli, jednak Ty dostosuj ilość użytej soli do własnych upodobań. Jeśli chcesz marynatę możesz przygotować używając swoich ulubionych przypraw. Żeberka wieprzowe najlepiej zamarynuj dzień wcześniej i odstaw do lodówki na całą noc. Jednak pamiętaj aby szczelnie zawinąć je folią spożywczą.
Wykonanie.
Przygotowanie rozpocznij od umycia oraz poporcjowania żeberek wieprzowych.
Wszystkie składniki : sól, pieprz, paprykę, pieprz ziołowy, pieprz cayenn, oliwę, sok z cytryny, miód, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, ketchup i cebulę umieść w misce z żeberkami wieprzowymi. Dodaj około 100 wody ml i dokładnie natrzyj mięso przyprawami. Zakryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
Zamarynowane żeberka wieprzowe (wszystko z miski!) przełóż do rękawa do pieczenia pozostawiając z obu stron trochę wolnego miejsca. Pozbądź się powietrza i zaciśnij rękaw z obu stron. Rękaw z mięsem umieść w naczyniu lub na blaszce piecz w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni 60-90 minut w trybie grzania dół-góra. Czas pieczenia jest zależny od wielkości żeberek oraz rodzaju mięsa. Najlepszym sposobem na sprawdzenie czy żeberka są gotowe jest z łatwością odchodząca kostka. 10 minut przed końcem pieczenia rozetnij rękaw. Dzięki czemu Twoje żeberka wieprzowe się zarumienią. Po rozcięciu rękawa podlej żeberka pieczone powstałym sosem.
Żeberka pieczone podawaj z pieczonymi ziemniakami lub gotowanymi, frytkami i ulubioną surówką. Jednak równie dobrze smakują bez dodatków.
Życzę smacznego!
Polecam Ci też : żeberka w kapuście.
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.