Wyjątkowo obrzydliwe zielone paluchy wiedźmy, przepis który idealnie sprawdzi się na święto Halloween. Bardzo proste w wykonaniu, maślane ciasteczka w kształcie paluchów Baba Jagi. Takimi ciastkami z pewnością zaskoczysz swoich gości.

zielone paluchy wiedźmy

Zielone paluchy wiedźmy.

W hallowennowy wieczór warto nie tylko zaskoczyć swoich gości niecodziennymi, mrożącymi krew w żyłach dekoracjami. Możesz ich również zaskoczyć przygotowując świetne przekąski. A te zielone paluchy wiedźmy sprawdzą się doskonale! To bardzo ciekawe rozwiązanie zwłaszcza, że te paluchy czarownicy nie wymagają dużego nakładu pracy. Polecam Ci też wypróbować przepis na sałatka na Halloween oraz pieczone bataty na Halloween.

Przepis na ciasto jest uniwersalny, więc jeśli chcesz możesz spokojnie pominąć zielony barwnik spożywczy lub zastąpić innym.

zielone paluchy wiedźmy

Zielone paluchy wiedźmy. Przepis

składniki.

  • masło zimne 240 g
  • cukier puder 3/4 szklanki
  • jajko 1 szt
  • ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
  • ekstrakt migdałowy 1 łyżeczka
  • sól szczypta
  • mąka pszenna 2 i 3/4 szklanki
  • zielony barwnik spożywczy kilka kropel
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • migdały około 26 szt.
  • żel dekorujący spożywczy u mnie żółty

wykonanie.

W misce połącz masło, cukier puder, ekstrakty, jajko,, mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz zielony barwnik (tyle ile będzie potrzeba do uzyskania satysfakcjonującego koloru) Ciasto zawiń w folię spożywczą a następnie umieść w lodówce na minimum 30 minut. Składniki możesz również połączyć w malakserze lub robocie kuchennym.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia a piekarnik rozgrzej do 160 stopni.

Z ciasta uformuj wałek i podziel na około 26 równych części. Z każdego wałka uformuj kształt palca, mocno wciśnij migdał w jeden koniec, a za pomocą wykałaczki lub noża odciśnij linie tworząc kostki.

przełóż na papier na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i układaj w około 3 cm odstępach, ponieważ ciasteczka jeszcze nieco podrosną. Piecz przez 20-25 minut, lub do momentu uzyskania bladego złotego koloru.. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia na około 5 minut. unieś migdał, wciśnij żel dekoracyjny i dociśnij migdal. Gotowe zielone paluchy wiedźmy przełóż na kratkę.

Podawaj z ulubionym dżemem.

Życzę smacznego!

zielone paluchy wiedźmy

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.