Ziemniaki hasselback, to mój najlepszy przepis na pieczone ziemniaki z ziołami i oliwą z oliwek. Pyszne i pachnące rozmarynem ziemniaki pieczone z piekarnika. Idealny pomysł na pyszny obiad dla całej rodzinny.

Ziemniaki hasselback. Jak kroić?

Ziemniaki hasselback, wyglądają na dość skomplikowane danie, jednak w rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Najlepiej jeśli wybierzesz ziemniaki średniej wielkości. Znam 2 sposoby jak należy kroić ziemniaczki hasselback:

  1. Ziemniaka umieść pomiędzy dwoma łyżkami (zwykłymi lub drewnianymi), następnie krój ziemniaka w cienkie talarki o grubości około 3-5 mm do momentu aż nóż zatrzyma się na łyżkach. Dzięki łyżkom nie przekroisz ziemniaka zbyt głęboko.
  2. Ziemniaka umieść na łyżce a następnie postępuj tak jak już opisałam wyżej.

Zasada jest taka sama, jednak ja zawsze korzystam z 1 sposobu.

Najlepsze szwedzkie ziemniaki hasselback.

Szwedzkie ziemniaki hasselback są genialne! Pierwszy raz ziemniaczki hasselback jadłam w restauracji. Te pieczone ziemniaki z rozmarynem, bardzo mnie zaskoczyły, bo wyglądały obłędnie. A smakowały jeszcze lepiej! Ziemniaczki hasselback to idealny dodatek do pieczonego, smażonego lub duszonego mięsa. Idealnie komponują się z surówkami. Jednak ja najbardziej lubię wersję bez dodatków.

Pieczone ziemniaki hasselback. Przepis

Poniżej opisałam jak krok po roku wykonać to danie. Składniki dostosuj do własnych potrzeb. Z podanych przez mnie składników otrzymasz 2 – 3 porcje tego dania.

Ważne! W tym daniu oliwę możesz zastąpić masłem! Jednak ja wolę wersję ziemniaków z oliwą z oliwek. Ziemniaki posól dopiero po upieczeniu! Ziemniaki możesz też upiec w mundurkach, jednak wcześniej dokładnie je umyj.

Zapraszam na przepis!

ziemniaki hasselback

Składniki.

  • 10 -12 średniej wielkości ziemniaków
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Wykonanie. krok po kroku

Wybierz ziemniaki o jednakowej wielkości i najlepiej o jak najbardziej owalnym kształcie. Obierz, umyj i osusz. Następnie pokrój tak jak opisałam wyżej. Ja wybrałam ziemniaki nie dużo większe niż jajko. Jeśli wybierzesz duże ziemniaki, czas pieczenia może znacznie się wydłużyć. W takim wypadku możesz piec ziemniaki pod przykryciem, a pod koniec pieczenia ściągnąć przykrycie aby ziemniaki się zarumieniły. Długość pieczenia zależy też od rodzaju ziemniaka.

Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do oliwy. Następnie dodaj rozmaryn, wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj do ziemniaków i dokładnie wymieszaj. Naczynie żaroodporne natłuść odrobiną oliwy i dodaj ziemniaki. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 40 -60 minut, lub do momentu gdy ziemniaki hasselback będą rumiane. Przed wyciągnięciem z piekarnika najlepiej sprawdź jednego ziemniaka czy jest miękki, wbijając np. długą wykałaczkę. Jeśli patyczek wbija się swobodnie, możesz śmiało zajadać 🙂

Życzę smacznego!

ziemniaki hasselback

Szukasz pomysłu na danie z piekarnika?

Polecam Ci pomysł na schab ze śliwką i kurczak na butelce.

Napisz komentarz