Mój sprawdzony oraz niezawodny przepis na ziemniaki pieczone w piekarniku. Idealnie chrupiące i miękkie w środku ziemniaki z piekarnika. Ten przepis pasuje absolutne do wszystkiego. Rewelacyjnie sprawdzają się jako dodatek do grilla, kolację, obiad, Święta oraz spotkanie rodzinę! Jeśli tak jak my jesteś fanem pieczonych ziemniaków, to spróbuj je upiec własnie w taki sposób.

Ziemniaki pieczone podgotowane.

Ten trik na pieczone ziemniaki jest bardzo prosty. Wystarczy, że krótko podgotujesz ziemniaki, a dzięki temu Twoje ziemniaki zyskają apetyczną, chrupiącą skórkę. Oprócz tego ziemniaki namocz przez około 20 minut w zimnej, osolonej wodzie. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru skrobi przez co będą jeszcze bardziej chrupiące z wierzchu.

Do pieczenia wybieram ziemniaki mączaste, ponieważ zawierają większą ilość skrobi. Dzięki czemu są bardziej kruche w środku.

Zapiekane ziemniaki można przygotować na wiele sposobów. Można je upiec w rękawie z dodatkiem innych warzyw, w folii, w mundurkach. Ziemniaki pieczone w mundurkach najczęściej podaję w wersji wegetariańskiej z poznańskim gzikiem.

Ziemniaki z piekarnika.

Ten przepis na ziemniaki pieczone jest bardzo prosty. Zdecydowanie bez problemu poradzi sobie z nim osoba, która rozpoczyna swoją przygodę z gotowaniem. Ziemniaki z piekarnika to bardzo pyszny dodatek do grilla, smażonego lub pieczonego mięsa. Do ziemniaków pieczonych polecam Ci wypróbować przepis na pierś z kurczaka w panierce, żeberka pieczone. Polecam Ci również wypróbować przepis na słodkie ziemniaki z miodem i czosnkiem.

Pieczone ziemniaczki równie często podaję wyłącznie z dodatkiem sosu czosnkowego lub tysiąca wysp, które są bardzo proste w przygotowaniu.

Ziemniaki pieczone jakie przyprawy? Ziemniaki z piekarnika doprawiam solą, pieprzem, świeżym lub suszonym tymiankiem oraz papryką. Tu kombinować możesz dowolnie i użyć swoich ulubionych przypraw. Jeśli lubisz pikantne potrawy możesz dodatkowo użyć ostrej papryki oraz pieprzu cayenne. Ziemniaki pieczone jak zrobić?

Zapraszam na przepis!

Ziemniaki pieczone

Ziemniaki pieczone.

Składniki

  • ziemniaki 1 kg
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)
  • tymianek suszony lub świeży 1/2 łyżeczki

Ziemniaki pieczone. Przepis.

Ziemniaki obierz, a następnie dokładnie umyj. W zależności od wielkości ziemniaków jakich użyłeś przekrój na pół lub na ćwiartki. Następnie zalej zimną wodą dodaj 1 płaską łyżeczkę soli i odstaw na około 20 minut.

W czajniku zagotuj wodę. Ziemniaki umieść w garnku, zalej wrzątkiem tak aby woda całkowicie przykryła ziemniaki. Gotuj 6-8 minut. Następnie przecedź na sito i pozostaw na chwilę aby ziemniaki lekko przeschły. Możesz lekko potrząsnąć sitem dzięki czemu uzyskasz fajny, lekko chropowaty kształt.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.

Ziemniaki przełóż do większej miski. Dodaj oliwę sól, pierz, tymianek, oraz ewentualnie paprykę i delikatnie wymieszaj.

Ziemniaki ułóż w odstępach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

W połowie pieczenia, ziemniaki możesz przewrócić na drugą stronę.

Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 35-45 minut, lub na złoty kolor. Przed końcem pieczenia najlepiej sprawdź jednego ziemniaka czy jest miękki 🙂

Życzę smacznego!

Ziemniaki pieczone

Napisz komentarz