Zupa buraczkowa, przepis na pyszną zupę ze świeżych buraków. To zdecydowanie moja ulubiona zupa, ponieważ uwielbiam buraczki pod każdą postacią. Bardzo smaczna zupa buraczkowa, buraczana lub po prostu barszcz z dodatkiem warzyw gotowana na żeberkach wieprzowych. Bez użycia bulionu oraz bez podsmażania składników! Wszystko gotujesz w jednym garnku. Ta zupa buraczkowa to sprawdzony przepis mojej babci.

Zupa buraczkowa z ziemniakami.

Zupa buraczkowa jak u babci, bo jest podawana z gotowanymi ziemniakami. Moim zdaniem ziemniaki najlepiej smakują jako dodatek do zupy buraczkowej. Ugotowane osobno z okrasą z boczku lub cebulki. Jednak w niektórych przepisach ziemniaki można pokroić w kostkę i gotować w zupie. Wybór pozostawiam Tobie. Zupę z buraków możesz też podawać z prażuchami. Te domowe kluski ziemniaczane sprawdzą się genialnie jako dodatek do zupy z buraków!

Zupa buraczkowa zabielana.

Zupa buraczkowa zabielana śmietanką smakuje mi najbardziej, bo taką robiła moja babcia. Zawsze używam do zabielania zupy odrobinę kwaśnej śmietany oraz mąkę. Możesz też użyć słodkiej śmietanki a mąkę pominąć. Jak doprawić zupę buraczkową? Do przyprawienia zupy buraczkowej używam octu spirytusowego, jednak możesz też zastąpić go sokiem z cytryny. Zwłaszcza jeśli zupę z buraków chcesz podać dzieciom. Jak zrobić zupę buraczkową?

Zapraszam na przepis!

zupa buraczkowa

Zupa buraczkowa. Przepis.

Zupa ze świeżych buraków jest bardzo dobra. Poniżej opiszę jak krok po kroku wykonać to danie. Mój przepis na zupę buraczaną jest prosty. Jest to danie jednogarnkowe, ponieważ żaden składnik nie potrzebuje wcześniejszej obróbki termicznej. W moim przepisie warzywa kroję, jednak jeśli chcesz możesz je też zetrzeć na tarce.

Składniki.

  • około 1 kg buraków
  • 500 gr żeberek wieprzowych
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • por
  • 3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • ocet
  • 2-3 litry wody
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki (opcjonalnie)

Przygotowanie.

Żeberka wieprzowe dokładnie umyj, umieść w garnku, zalej zimną wodą i zagotuj. Zbierz powstałą szumowinę dodaj liśće laurowe oraz ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut.

Marchewkę, pietruszkę, seler oraz por obierz umyj i pokrój w grubsze talarki.

Buraki obierz umyj, pokrój w drobną kostkę. Następnie dodaj do garnka z gotującym się mięsem. Dodaj 1-2 łyżki octu, bo dzięki temu zupa buraczana zachowa swój kolor. Gotuj pod przykryciem około 40 minut na wolnym ogniu.

Przed końcem gotowania dopraw solą, pieprzem oraz octem według uznania.

Śmietanę wymieszaj z odrobiną wody i dodaj 1 łyżkę mąki. Zahartuj odrobiną zupy i dodaj do garnka i zagotuj. Zupę buraczaną podawaj z ugotowanymi ziemniakami ze skwarkami lub podsmażoną na złoty kolor cebulką. Jednak równie dobrze smakują z domową prażuchą.

zupa buraczkowa

Życzę smacznego!

zupa buraczkowa

Polecam Ci przepis na krupnik, klopsikowa, oraz barszcz.

Napisz komentarz