Pyszna, aksamitna, zupa dyniowa z imbirem. Idealny przepis na jesienny obiad dla całej rodziny, zwłaszcza,że w tym okresie zawsze mamy ochotę na coś rozgrzewającego. Sycąca, gęsta a co najważniejsze bardzo smaczna zupa z dyni z imbirem oraz nutką cytryny.
Zupa dyniowa z imbirem i czosnkiem.
Kilka składników tej zupy, dynia, imbir oraz sok z cytryny. Dla mnie to bardzo smaczne połączenie, a dodatkowo kremowa zupa z imbirem doprawiona jest chili. Jeśli chcesz otrzymać wersję wegańską, wystarczy że słodką śmietankę zastąpisz mleczkiem kokosowym, a bulion z kurczaka bulionem warzywnym. Dzięki mleczku kokosowemu zupa z dyni z imbirem osiągnie jeszcze bardziej kremową konsystencję oraz słodki, kokosowy smak. Do zupy dyniowej zawsze używam dyni hokaido, ponieważ moim zdaniem jest najsmaczniejsza. Dynię do zupy dyniowej zawsze wcześniej piekę w piekarniku, dzięki czemu łatwiej się ją obiera oraz smak jest o wiele lepszy. Skórka w dyni hokaido jest miękka, więc jest jadalna. Jeśli nie chcesz, nie musisz jej obierać.
Nie musisz wyrzucać nasion, wystarczy, że dokładnie wyczyścisz je z resztek miąższu, skropisz oliwą z oliwek i posypiesz ulubionymi przyprawami, u nie to ostra papryka, curry.
Zupa dyniowa z imbirem i chilli.
Bardzo lubimy rozgrzewające, gęste zupy kremy. Zupa dyniowa z imbirem to jedna z naszych ulubionych. Sprawdź również przepis na zupa krem z dyni, zupa ziemniaczana krem, zupa krem z kiszonej kapusty.
Zupa dyniowa z imbirem jak zrobić? Jakie, przyprawy?
Zapraszam na przepis!
Zupa dyniowa z imbirem. Przepis.
Składniki.
- dynia hokaido około 1 kg
- imbir około 10 cm korzeń
- czosnek 6 ząbków
- cebula szalotka 2 szt.
- bulion z kurczaka około 1,5 l
- sok z cytryny 2 łyżki
- miód 1 łyżeczka
- kminek mielony 1 łyżeczka
- papryka ostra 1/2 łyżeczki lub więcej
- czosnek suszony 1 łyżeczka
- sól
- śmietanka 30 % 150 ml
- oliwa z oliwek 3 łyżki oraz dodatkowa ilość do posmarowania dyni
Zupa z dyni. Jak zrobić?
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Dynie pokrój na ćwiartki, usuń pestki, posmaruj oliwą z oliwek. Ułóż na blaszce, skórką do góry. Piecz w trybie grzania góra dół przez około 35 minut, lub do momentu, aż dynia będzie miękka.
Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw to lekkiego przestudzenia.
Jak już wyżej wspomniałam skórka w dyni hokaido jest miękka, dlatego nie musisz jej obierać. Natomiast ja obieram. Upieczoną dynię pokroj na mniejsze kawałki.
Cebulę, czosnek oraz imbir posiekaj drobno. W garnki z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj posiekane cebulę, czosnek, imbir oraz kminek i szczyptę soli. Smaż na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Dodaj ostrą paprykę i czosnek suszony. Smaż jeszcze 30 sekund. Dodaj dynię oraz bulion. A następnie gotuj jeszcze około 20 minut. Po tym czasie zupę zmiksuj. Twoja zupa dyniowa z imbirem powinna mieć gładką jednolitą konsystencję. Następnie dodaj śmietankę, sól, miód oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj, ponownie zagotuj. Uważaj bo będzie pryskać 🙂 Na koniec razie potrzeby dodaj więcej soli.
Podawaj od razu po przygotowaniu.
Życzę smacznego!
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.