Zupa gulaszowa węgierska (Gulyásleves) to jeden z najlepszych sposobów na rozgrzanie się w chłodniejsze dni. Pożywna, pikantna, sycąca, pełna delikatnego mięsa oraz warzyw.

zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa z ziemniakami.

Tradycyjna węgierska zupa gulasz to znakomity dowód na to, że wystarczy połączyć kilka składników aby uzyskać niesamowity smak. Pierwszy raz zupę gulaszową jadłam w węgierskiej restauracji w bardzo mroźny dzień. Smak był po prostu niesamowity. Gęsta, sycąca, rozgrzewająca. Tego było nam trzeba 🙂 Absolutnie nie zawierała pieczarek czy tez ogórków kiszonych. Z tymi składnikami to już nie węgierska zupa gulaszowa lecz nasza polska 🙂

Gęste, sycące zupy to nasze ulubione i taka właśnie jest zupa gulaszowa. Takie zupy robimy zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Szczególnie polecam Ci przepis na Zupa ziemniaczana. przepis., Zupa ziemniaczana krem, Zupa dyniowa z imbirem, rosół wołowy.

Zupa gulasz węgierski.

Jednym z ważniejszych składników w zupie gulaszowej jest dobrej jakości wołowina oraz węgierska papryka, która jest o wiele bardziej aromatyczna. Zupę gulaszową radzę doprawić według własnych upodobań. Zwłaszcza jeśli wolisz pikantne potrawy. Naszym zdaniem węgierska zupa gulaszowa pełne walory smakowe uzyskuje na drugi dzień.

Zupa gulaszowa. Przepis.

Składniki.

  • wołowina (udziec) 400 g
  • ziemniaki 500 g
  • marchew 2 szt.
  • cebula 2 szt.
  • papryka czerwona 1 szt
  • pomidor 1 szt.
  • seler 1/2 szt.
  • pietruszka 2 szt.
  • czosnek 2-3 ząbki
  • liść laurowy 2 szt.
  • kminek mielony 1 łyżeczka
  • papryka węgierska 1 łyżka
  • papryka ostra
  • smalec 1 łyżka
  • woda
  • bulion około 1,5 l
  • liście selera 4-5 szt.

Wykonanie.

Zupę gulaszową, podobnie jak rosół gotujemy na wolnym ogniu, pod lekko uchylonym przykryciem.

Cebulę obierz, drobno posiekaj, mięso umyj i pokrój w kostkę. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Sparz pomidora, usuń skórkę a następnie pokrój w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzej smalec, dodaj cebulę i smaż na średniej mocy palnika do momentu, aż zmięknie. Dodaj paprykę węgierską w proszku. Smaż do momentu gdy się „otworzy” i zacznie pachnieć. Uważaj aby nie przypalić! Następnie dodaj pokrojone mięso i smaż do momentu aż się zetnie. Dodaj pokrojoną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomidora. Smaż jeszcze chwilę i zalej wodą tak aby całkowicie przykryć mięso. Duś na wolnym ogniu do momentu, aż mięso będzie w miarę miękkie, czyli około 1,5 godziny

W między czasie umyj i obierz resztę warzyw. Marchew i pietruszkę pokrój w talarki, a ziemniaki oraz seler w kostkę. Do zupy dodaj marchew, pietruszkę, seler, liście laurowe, kminek oraz sól, pieprz oraz paprykę ostrą do smaku. Dodaj około 1,,5 l bulionu i gotuj do momentu gdy warzywa będą al’dente. Następnie dodaj ziemniaki oraz liście i łodygi selera, gotuj do momentu gdy będą miękkie. W razie potrzeby dopraw do smaku solą pieprzem, ostrą papryką. Wyłącz palnik i odstaw na około 10 minut aby zupa gulaszowa odpoczęła

Zupa gulaszowa smakuje rewelacyjnie ze świeżym pieczywem.

Do zupy gulaszowej możesz też odrobinę koncentratu pomidorowego.

zupa gulaszowa

Życzę smacznego!

Napisz komentarz