Aromatyczna zupa gyros z kurczakiem, przepis na sycącą zupę inspirowaną sałatką gyros. To doskonały sposób na ogrzanie się w chłodniejsze dni. Sycąca, ze sporą ilością mięsa oraz warzyw.

zupa gyros z kurczakiem

Zupa gyros z pieczarkami

Nie ma nic lepszego niż gęsta, sycąca i rozgrzewająca zupa w chłodne dni. To bardzo podstawowy przepis na zupę gyros z pieczarkami i kurczakiem, lecz możesz ją również urozmaicić dodając pokrojone w kostkę ziemniaki oraz ser.

zupa gyros z kurczakiem

Zupa gyros z kurczakiem-przepis

Składniki

  • pierś z kurczaka lub filety z udek około 500 g
  • papryka zielona, czerwona i żółta po 1 szt.
  • cebula 2 szt.
  • czosnek 2-3 ząbki
  • pieczarki 250 g
  • kukurydza 100 g
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa gyros 2 łyżki
  • słodka papryka 1 i 1/2 łyżeczki
  • pieprz cayenne 1/4 łyżeczki lub do smaku
  • słodka śmietanka 100 ml, lub więcej
  • bulion warzywny lub woda 1,5 – 2 l

Zupa gyros, jak zrobić?

Cebulę pokrój w cienkie pióra lub w kostkę. Podsmaż na 1 łyżce oleju.

Mięso z kurczaka umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój w kostkę. Mięso wymieszaj z 1 łyżką przyprawy gyros i dodaj na patelnię cebulą. Smaż do momentu aż się zetnie. Następnie dodaj paprykę w proszku, oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smaż jeszcze chwilę. Podsmażone składniki przełóż do większego garnka.

Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę lub w paski jak wolisz. Następnie podsmaż na tej samej patelni 2-3 minuty, aż lekko zmięknie. W razie potrzeby dodaj niewielką ilość tłuszczu. Następnie przełóż do reszty składników.

Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Podsmaż na tej samej patelni, w razie potrzeby dodaj niewielką ilość tłuszczu. Podsmażone pieczarki dodaj do reszty składników.

Do garnka wlej około 1,5 l bulionu warzywnego, rosołu lub wody. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz resztę przyprawy gyros, pieprz cayenne i kukurydzę. Gotuj na wolnym ogniu około 20 minut.

Dodaj słodką śmietankę, zahartowaną niewielką ilością zupy. Ilość śmietanki dostosuj do własnych upodobań. Możesz spokojnie dodać więcej. Gotuj jeszcze chwilę, na koniec dopraw do smaku solą i pierzem.

Wyłącz palnik, przykryj przykrywką, a następnie odstaw na około 10 minut, aby zupa gyros z kurczakiem odpoczęła.

Podawaj ze świeżym pieczywem.

Zupa gyros to rewelacyjny sposób na rozgrzanie w chłodniejsze dni. Polecam ci także wypróbować przepis na zupa ziemniaczana, kapuśniak.

Życzę smacznego!

zupa gyros z kurczakiem

Napisz komentarz