Najlepsza zupa kalafiorowa z ziemniakami. Bardzo prosty przepis na pyszną zupę z kalafiora, którą możesz ugotować na rosole, bulionie warzywnym lub wywarze mięsnym. Lekka zupa zabielana śmietanką, którą uwielbiają najmłodsi. Idealny pomysł na lekki wiosenny oraz letni obiad.

Zupa kalafiorowa z ziemniakami.

Zupa kalafiorowa z ziemniakami smakuje najlepiej. Zazwyczaj ziemniaki do zupy kalafiorowej kroję w drobną kostkę a następnie podsmażam na prawdziwym maśle. W zależności od upodobań ziemniaki do zupy kalafiorowej, możesz tez ugotować osobno z okrasą z boczku lub cebulki. W niektórych regionach Polski tradycyjną zupę kalafiorową podaje się z gotowanym makaronem lub ryżem. Natomiast ja zdecydowanie wybieram tą pierwsza opcję z gotowanymi ziemniakami. Zabielaną zupę kalafiorową można także ugotować z mięsnymi pulpetami oraz w wersji wegetariańskiej- kalafiorowa bez mięsa na bulionie warzywnym. Kalafiorowa genialnie sprawdza się także jako zupa krem, ponieważ wystarczy tylko zblendować wszystkie składniki. Zupę kalafiorową szykuję zawsze na dwa dni. Osobiście uważam, że na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Zupę kalafiorową możesz ugotować ze świeżego lub mrożonego kalafiora. Po ten pierwszy sięgam zawsze wiosną oraz latem. Zupę z mrożonego kalafiora gotuję zazwyczaj zimą. Zupa kalafiorowa to wyśmienity pomysł na obiad czy też kolację.

Zapraszam na przepis!

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa. Przepis.

Moją zupę kalafiorową gotuję zawsze na skrzydełkach drobiowych. Natomiast możesz wykorzystać dowolną część kurczaka lub też ugotować esencjonalny bulion z warzyw. Warzywa przed dodaniem do zupy kroję drobno podsmażam na maśle, lecz nie jest to konieczne.

Zupa kalafiorowa.

Składniki.

  • skrzydełka z kurczaka 400 g
  • kalafior około 700 g przed obraniem
  • marchewka średniej wielkości 2 szt.
  • pietruszka średniej wielkości 1 szt.
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 średniej wielkości ziemniaków
  • masło 50 g
  • gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki
  • kurkuma 1/4 łyżeczki
  • sól
  • pieprz biały
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 2 szt.
  • woda 2,5 -3 litry
  • śmietana 18% lub 30 % około 150 ml lub więcej
  • koperek opcjonalnie

Zupa kalafiorowa.

Wykonanie.

Przygotowanie zupy kalafiorowej rozpocznij od umycia i oczyszczenia skrzydełek z kurczaka. Następnie mięso zalej zimną wodą, zagotuj, zbierz powstałą szumowinę i dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie.

Następnie umyj kalafior i podziel na mniejsze różyczki.

Ziemniaki obierz pokrój w kostkę około 2/2 cm. Marchewkę, seler, pietruszkę umyj i obierz. Następnie pokrój drobniej niż ziemniaki. Na patelni rozgrzej masło i dodaj pokrojone warzywa, rozgniecione ząbki czosnku. Podsmażaj około 7 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj do gotującego się mięsa razem z kalafiorem. Gotuj na wolnym ogniu około 20 minut, lub do miękkości warzyw. Następnie dodaj przyprawy- gałkę muszkatołową, kurkumę, sól oraz pieprz. Śmietanę zahartuj 1 chochelką gorącej zupy. Zahartowaną śmietanę dodaj do zupy i zagotuj. Gdy zupa zacznie się gotować, wyłącz palnik.

Zupa kalafiorowa smakuje rewelacyjnie z dodatkiem świeżego pieczywa.

Zupa kalafiorowa

Życzę smacznego!

Polecam Ci : zupa buraczkowa, zupa klopsikowa, zupa szczawiowa.

Zupa kalafiorowa

Napisz komentarz