Poznaj mój sprawdzony oraz najlepszy przepis na zupę dyniową. Bardzo aromatyczna zupa krem z dyni na bulionie warzywnym, którą możesz podać z grzankami. Kremowa, lekko pikantna zupa, która jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zupa dyniowa smakuje rewelacyjne zaraz po przygotowaniu, a jeszcze lepiej na drugi dzień. Zupa z dyni smakuje obłędnie podana z grzankami, lub...

Poznaj mój sprawdzony oraz najlepszy przepis na zupę dyniową. Bardzo aromatyczna zupa krem z dyni na bulionie warzywnym, którą możesz podać z grzankami. Kremowa, lekko pikantna zupa, która jest bardzo prosta w przygotowaniu.

zupa krem z dyni

Zupa dyniowa smakuje rewelacyjne zaraz po przygotowaniu, a jeszcze lepiej na drugi dzień. Zupa z dyni smakuje obłędnie podana z grzankami, lub świeżym pieczywem z masłem.

Ta zupa krem z dyni obowiązkowo, co roku pojawia się na naszym stole. Zupa krem z dyni jakie przyprawy? Nasza wersja tej zupy dyniowej jest bardzo aromatyczna, bo doprawiona jest goździkiem, cynamonem, gałką muszkatołową oraz pieprzem cayenne. Dodatkowo smak zupy dyniowej wzbogaca świeży czosnek oraz cebula. Naszym zdaniem to najsmaczniejsza wersja tej kremowej zupy. W przepisie wykorzystałam słodką śmietankę 30%, którą możesz również zastąpić mleczkiem kokosowym. Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym, smakuje również znakomicie. To ciekawa, wegańska alternatywa tego dania.

Ważnym krokiem w tym przepisie jest podpieczenie dyni, ponieważ dynia dzięki temu jest jeszcze bardziej wyrazista w smaku oraz wiele łatwiej jest ją obrać.

Zupa krem z dyni pieczonej to świetna propozycja na codzienny obiad, lecz tez genialnie sprawdza się na specjalnie okazje.

Sezon na dynie w pełni więc warto przygotować z niej pyszne dania, nie tylko obiadowe ale i desery. Świetnym pomysłem na deser z dyni jest sernik. Polecam ci również przepis na jabłka w cieście.

Zupa krem z dyni jak zrobić?

Zapraszam na przepis!

Zupa krem z dyni. Przepis.

Składniki.

  • dynia hokkaido 1 szt około 2 kg
  • cebula większa 1 szt
  • czosnek 7 ząbków
  • oliwa z oliwek 5 łyżek
  • gałka muszkatołowa mielona 1/2 łyżeczki
  • cynamon mielony 1/2 łyżeczki
  • goździki mielone szczypta
  • pieprz cayenne
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • śmietanka 30 % około 100 ml.
  • miód 2 łyżki
  • bulion warzywny 1 litr

Wykonanie.

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Dynię umyj a następnie pokrój na ćwiartki i usuń nasiona. Pokrojoną dynię posmaruj 2 łyżkami oliwy z oliwek, a następnie ułóż skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść w rozgrzanym piekarniku i piecz 30-45 minut, lub do momentu aż dynia będzie miękka. Najlepiej od koniec pieczenia sprawdź wykałaczką.

Po tym czasie dynię odstaw do wystudzenia, a następnie usuń skórkę i pokrój na mniejsze kawałki

W większym ganku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Dodaj drobno posiekaną cebulę i około 1/2 łyżeczki soli. Smaż na średniej mocy panika i mieszaj do momentu, aż cebula będzie szklista. Dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę. Następnie dodaj upieczoną dynię. Dopraw cynamonem, gałką muszkatołową, goździkami, pieprzem pieprzem cayenne. Dodaj bulion i gotuj na wolnym ogniu około 20 minut. Dodaj zahartowaną niewielką ilością zupy śmietankę oraz miód. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. Zdejmij zupę z palnika.

Na koniec całość zblenduj.

zupa krem z dyni

Życzę smacznego!

zupa krem z dyni

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.