Najlepsza zupa krem z selera naciowego, przepis na kremową, gęstą zupę z ziemniakami na bulionie warzywnym lub rosole. Znakomita zupa na chłodniejsze, zimowe dni.

Zupa krem z selera naciowego z ziemniakami

Bardzo prosty przepis na pyszną, sycącą i rozgrzewającą zupę krem z selerem naciowym. Jeden z lepszych sposobów na rozgrzanie się w chłodniejsze dni, podobnie jak zupa ziemniaczana lub zupa dyniowa.

Gęsta, sycąca zupa krem z selerem naciowym z odrobiną kwaśnej śmietanki. Jeśli lubisz gęste sycące zupy to zdecydowanie to świetna opcja dla Ciebie. Zupa krem z selera naciowego z marchewką nie jest skomplikowana i robi się ją dość szybko, dlatego polecam ją szczególnie dla osób początkujących. Zupę możesz ugotować na bulionie warzywnym, jeśli nie jadasz mięsa, lub jak ja na niedzielnym rosole. Jeśli lubisz pikantniejsze, bardziej wyraziste zupy, dodaj odrobinę pieprzu cayenne.

Seler naciowy jest bardzo zdrowy, lecz w naszej polskiej kuchni niedoceniony, a kremowa zupa z selera naciowego jest smaczna i przyjemna, dlatego polecam wypróbować. Przed przygotowaniem zupy koniecznie spróbuj gałązkę selera. Jeśli jest stary, gorzki, niestety nie nadaje się już do spożycia. Jak zrobić zupę krem z selera naciowego?

Zapraszam na przepis!

Zupa krem z selera naciowego

Zupa krem z selera naciowego-przepis

składniki

  • seler naciowy 6-8 gałązek
  • cebula 1 duża
  • marchewka 1 szt.
  • czosnek 3-4 ząbki
  • ziemniaki 450 g
  • bulion 1,5 l
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • natka pietruszki 3-4 gałązki
  • lubczyk świeży lub suszony
  • masło 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • liść laurowy 2 szt.
  • Śmietana gęsta 18% 3-4 łyżki

wykonanie

W rondelku zagotuj bulion, dodaj liście laurowe, obraną i pokrojoną w bardzo drobną kostkę marchewkę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Na patelni rozgrzej masło oraz oliwę, następnie dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż do momentu aż cebula zmięknie. Następnie dodaj drobno pokrojony seler naciowy oraz rozgniecione ząbki czosnku. Smaż do momentu, aż seler zmięknie. Następnie dodaj do gotujących się ziemniaków. Całość gotuj do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Wyjmij liście laurowe i dodaj lubczyk oraz natkę pietruszki. Śmietankę wymieszaj z niewielką ilością wody, dodaj 2-3 łyżki gorącej zupy i dodaj do garnka. Na koniec dopraw do smaku i całość zblenduj. Jeśli zupa wyda Ci się zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę więcej bulionu, a jeśli zbyt rzadka, zredukuj ją do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.

Podawaj zaraz po przygotowaniu z grzankami, świeżymi ziołami, lub kromką świeżego chleba.

Zupa krem z selera naciowego

Życzę smacznego!

Napisz komentarz