Zupa ogórkowa z ziemniakami, super przepis na pyszną domową zupę z ogórków kiszonych. Jedna z lepszych polskich, idealnie kwaśna z dodatkiem słodkiej śmietanki, młodych ziemniaków oraz sporą ilością świeżego koperku. Sprawdzony przepis ze starej książki kucharskiej, z której korzystała moja Babcia.

Zapraszam na przepis!

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa z ziemniakami.

Składniki.

  • żeberka wieprzowe 500 gram
  • ziemniaki 500 gram
  • marchew 2 mniejsze szt.
  • pietruszka 1 szt.
  • seler kawałek
  • por kawałek
  • ogórki kiszone około 400 gram
  • masło 1 łyżka
  • śmietana 30% lub 18 % 1/2 szklanki
  • liść laurowy 1 szt.
  • ziele angielskie 3 szt.
  • sól
  • pieprz
  • koperek 1/2 pęczka
  • mąka 1 łyżka (opcjonalnie)

Zupa ogórkowa z ziemniakami.

Wykonanie.

Zupę ogórkową możesz ugotować na wywarze z kości wieprzowych, rosole z dnia poprzedniego, lub jak ja na żeberkach wieprzowych. Jeśli zdecydujesz się zupę gotować na wywarze będziesz potrzebować około 2 litry wywaru. Wówczas pomijasz etap gotowania mięsa.

Żeberka wieprzowe dokładnie umyj, a następnie podziel na mniejsze części. Umieść w garnku, zalej około 2 litrami zimnej wody i zagotuj. Zbierz powstałą szumowinę. Dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie. Żeberka wieprzowe gotuj na wolnym ogniu, pod lekko uchylonym przykryciem przez około 15 minut, a w tym czasie przygotuj resztę warzyw do zupy.

Marchewkę, seler, pietruszkę oraz por umyj, obierz pokrój i dodaj do gotującego się mięsa. Gotuj na wolnym ogniu, pod lekko uchylonym przykryciem, do momentu, aż warzywa będą al’dente. Zwykle trwa to około 20 minut.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Dodaj ziemniaki i gotuj do momentu, aż będą miękkie. Przed dodaniem ogórków do wywaru, zawsze wyciągam i wyrzucam ugotowany por, ponieważ jest dla mnie mało apetyczny i utrudnia późniejsze nakładanie zupy na talerze :).

Ogórki zetrzyj na tarce na grubych oczkach, a następnie podsmaż na maśle przez 3-4 minuty i dodaj do wywaru.

Śmietankę wymieszaj z odrobiną wody dodaj mąkę( opcjonalnie) i dokładnie wymieszaj. Następnie zahartuj odrobiną wywaru. Dopraw solą i pieprzem do smaku i zagotuj. Przed podaniem posyp drobno posiekanym koperkiem.

Śmietankę, wodę oraz mąkę świetnie łączy się za pomocą blendera lub w słoiku. Wszystkie składniki umieszczasz w słoiku, zakręcasz nakrętkę i potrząsasz energicznie przez kilkanaście sekund.

Mąkę w tym przepisie możesz również pominąć.

Tak przygotowana zupa ogórkowa smakuje rewelacyjnie ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem.

Zupa ogórkowa

Życzę smacznego!

Polecam także: zupa kalafiorowa, barszcz czerwony zabielany.

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa na żeberkach.

Jak już wyżej wspomniałam zupę ogórkową możesz ugotować na dowolnym wywarze. Moim zdaniem zupa ogórkowa najlepiej smakuje na wieprzowinie, dlatego najczęściej wybieram żeberka wieprzowe. Dodatkowo sposób podania jest dowolny. W niektórych obszarach Polski zupa ogórkowa z makaronem jest powszechnie znana, podobnie jak zupa ogórkowa z ryżem. Można też spotkać zupę ogórkową podawaną z jajkiem lub z ziemniakami gotowanymi osobno, z okrasą. Natomiast u mnie w domu rodzinnym zupę ogórkową jedliśmy wyłącznie z ziemniakami gotowanymi w zupie. Bardzo ważnym dodatkiem do zupy ogórkowej jest świeży koperek, ponieważ nadaje cudownego aromatu całej potrawie.

Zupa ogórkowa. Przepis.

Zupa ogórkowa, jak u babci. Moja babcia zawsze ogórki do zupy ogórkowej podsmażała na maśle. Natomiast ten etap równie dobrze możesz pominąć i nie podsmażać ogórków. Ważne aby przed dodaniem do wywaru kiszonych ogórków sprawdzić, czy warzywa są miękkie, ponieważ kwas z ogórków wydłuży czas gotowania warzyw.

Napisz komentarz