Najlepsza zupa pomidorowa, przepis na tradycyjną polską zupę ze świeżych pomidorów, bez koncentratu pomidorowego. Pyszna, domowa, zdrowa pomidorówka, którą uwielbiają najmłodsi. Świetny pomysł na wykorzystanie niedzielnego rosołu, ale i nie tylko, ponieważ możesz ją ugotować również na świeżym bulionie warzywym.

zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów.

Moja ulubiona pomidorówka, jak u mamy. Ten przepis jest bardzo uniwersalny, więc równie dobrze zamiast pomidorów świeżych możesz użyć pomidorów z puszki. Natomiast zupa pomidorowa z pomidorów z puszki najczęściej gości u mnie w innych porach roku, tak samo jak pomidorówka z passaty.

Zupa pomidorowa, jakie przyprawy użyć? Do przyprawienia zupy pomidorowej potrzebujesz wyłącznie soli, pieprzu oraz odrobiny cukru. Te przyprawy w zupełności wystarczą.

Zupa pomidorowa, z czym podawać? Pomidorówkę podaję najczęściej z ryżem, ponieważ taką wersję najbardziej lubi mój Mąż. Natomiast pomidorówka z makaronem, lanymi kluskami czy też pierogami to również świetny pomysł na obiad.

Pomidorówka.

Pomidorówka zwłaszcza ze świeżych pomidorów jest bardzo smaczna Tradycyjna polska zupa, , która w naszym domu gości często. Jeśli tak jak ja jesteś fanem zup to pewnie spodoba Ci się zupa ogórkowa, zupa kalafiorowa oraz zupa kurkowa.

Jak już wyżej wspomniałam zupę pomidorową możesz ugotować na rosole lub dowolnym bulionie. Oczywiście jeśli nie jesz mięsa ugotuj esencjonalny bulion warzywny. Jakie mięso będzie najlepsze na zupę pomidorową? Osobiście uważam, że do pomidorówki najlepiej sprawdza się drób. Natomiast jeśli chcesz możesz też użyć mięsa wieprzowego. Świetnie sprawdzą się np. żeberka wieprzowe. Zupa pomidorowa jak zrobić?

Zapraszam na przepis!

Zupa pomidorowa.

Składniki.

  • ćwiartka z kurczaka lub 4-5 skrzydełek
  • woda 2 litry
  • włoszczyzna pęczek ( 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por)
  • cebula 1 szt.
  • pomidory około 1 kg
  • masło 1 łyżka
  • śmietana 30 % 1/2 szklanki
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • natka pietruszki do podania
  • mąka 1 łyżka

Zupa pomidorowa. Przepis.

Wykonanie.

Mięso dokładnie umyj, umieść w garnku i zalej zimną wodą. Zagotuj. Następnie zbierz powstałą szumowinę. Gotuj około 30 minut pod lekko uchylonym przykryciem na małym ogniu. Włoszczyznę umyj, obierz i pokrój w plasterki, czosnek rozgnieć, cebulę obierz. Następnie dodaj do gotującego się mięsa. Gotuj około 20 minut. po tym czasie wyciągnij mięso z garnka.

Pomidory pokrój w kostkę.

Na łyżce masła podsmaż pokrojone pomidory i dodaj szczyptę cukru. Trwa to około 15 minut. Podsmażone pomidory przeciśnij przez sito i dodaj do wywaru.

Mąkę wymieszaj z kilkoma łyżkami wody, następnie dodaj do zupy, wymieszaj i zagotuj( mąkę możesz pominąć). Dodaj śmietankę zahartowaną kilkoma łyżkami zupy śmietanką, wymieszaj i ponownie zagotuj. Na koniec dopraw solą, pieprzem oraz ewentualnie cukrem do smaku do smaku. Przed podaniem posyp drobno posiekaną natką pietruszki.

Podawaj z ugotowanym ryżem, makaronem lub lanymi kluskami.

zupa pomidorowa

Życzę smacznego!

zupa pomidorowa

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.