Najlepsza, rozgrzewająca zupa ziemniaczana krem z boczkiem, lub po prostu kartoflanka. Ten przepis jest niezwykle prosty. Robię ją najczęściej w chłodniejsze jesienne oraz zimowe dni. Świetny przepis, bo zupa krem z ziemniaków robi się praktycznie sama 🙂

zupa ziemniaczana krem

Zupa ziemniaczana krem z boczkiem.

Ten przepis jest moim sprawdzonym oraz ulubionym. Jedna miska tej pysznej zupy rozgrzewa niesamowicie. Zupa ziemniaczana krem przepis ten gości u mnie dość często, a na pewno zrobię ją w weekend.

Bardzo sycąca kremowa zupa ziemniaczana podana z chrupiącym boczkiem oraz posiekaną natką pietruszki. Kartoflanka krem genialnie smakuje podana również z grzankami i posypana szczypiorkiem. Wypróbuj ją również w takiej wersji. Jak zrobić grzanki do zupy krem? Wystarczy że pieczywo pokroisz w kostkę, skropisz oliwą, dodasz ulubione przyprawy u upieczesz w piekarniku.

Zupa krem z ziemniaków, przepis jest prosty, oraz myślę że większość składników masz już w lodowce. A jeśli nie masz to z pewnością kupisz je w pobliskim sklepie.

W sezonie jesienno-zimowym zupy na naszym stole goszczą bardzo często. My po prostu kochamy zupy! Sprawdź również zupa ziemniaczana, zupa krem z dyni, barszcz czerwony zabielany, zupa krem z kiszonej kapusty.

Zupa krem z ziemniaków.

Ta zupa krem z ziemniaków jest tak pyszna i sycąca, że zaspokoi nawet największego łasucha. Zdrowa, smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu. Zupa ziemniaczana krem, jak zrobić? Warzywa oraz najlepiej pokroić w drobną kostkę, dzięki czemu szybciej się ugotują. Przepis na zupę ziemniaczaną krem jest podstawowy, dlatego łatwo jest ją dostosować do własnych upodobań. Jeśli lubisz pikantne smaki polecam Ci do zupy dodać odrobinę chilli. Tak doprawiona zupa ziemniaczana krem z boczkiem smakuje obłędnie i rozgrzewa jeszcze bardziej. Jednak gdyby zupa wydała Ci się zbyt gęsta wystarczy, że dodasz do niej bulion.

Zapraszam na przepis!

zupa ziemniaczana krem

Zupa ziemniaczana krem. Przepis.

Składniki.

  • ziemniaki 6 szt. średniej wielkości
  • seler korzeń kawałek lub seler naciowy
  • por kawałek
  • pietruszka 1 szt.
  • śmietanka około 120 ml lub więcej
  • czosnek 2 ząbki
  • cebula 1 szt
  • wywar mięsny lub warzywny około 1,5 l
  • boczek 150 g
  • gałka muszkatołowa szczypta
  • liść laurowy 1 szt.
  • sól
  • pieprz
  • masło 2 łyżki

Wykonanie.

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na 1 łyżce tłuszczu (smalec lub olej) do momentu, aż będzie chrupiący.

Warzywa dokładnie umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę, a por w plasterki. Czosnek rozgnieć i posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. W garnku z grubym dnem (jeśli nie masz takiego garnka użyj patelni) rozgrzej masło dodaj cebulkę, czosnek, smaż chwilę, a następnie dodaj warzywa, liść laurowy i ziemniaki. Smaż kilka minut, dodaj bulion i zagotuj. Gotuj około 20 minut, lub do momentu gdy warzywa zmiękną. Następnie dodaj śmietankę, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową (u mnie to spora szczypta) do smaku. Wyjmij liść laurowy i całość zmiksuj.

Podawaj z podsmażonym boczkiem oraz natką pietruszki.

zupa ziemniaczana krem

Życzę smacznego!

zupa ziemniaczana krem

Napisz komentarz