Prosta i domowa kuchnia, czyli pyszna zupa ziemniaczana, lub też kartoflanka. Przepis bardzo prosty. Idealna propozycja na chłodniejsze jesienne i zimowe dni. Polecam

zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana z boczkiem.

Zupa ziemniaczana, przepis babci, smak dzieciństwa. Z majerankiem, z dodatkiem słodkiej śmietanki. Pożywna, gęsta, sycąca zupa z ziemniakami, kiełbasą i boczkiem, na bulionie warzywnym, wywarze mięsnym lub na niedzielnym rosole.

Bardzo lubię zupy, to zdecydowanie jedne z lepszych dań, dlatego gotuję je dość często. Kartoflanka, zupa ogórkowa, barszcz zabielany, krupnik to moje ulubione. Zupy to też świetny pomysł na obiad na kilka dni zwłaszcza, że na drugi dzień smakują jeszcze lepiej. Oczywiście taka zupę ziemniaczaną musisz przechowywać w lodówce i spożyć maksymalnie w ciągu 3 dni. Zupa kartoflana z boczkiem najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem dodatkiem masła. posypana świeżą natką pietruszki lub koperkiem. Chociaż w niektórych przepisach spotkana jest zupa ziemniaczana z makaronem, ryżem lub kaszą. Jednak te wersje do mnie osobiście nie przemawiają. Dla mnie najsmaczniejsza jest tradycyjna zupa ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą.

Zapraszam na przepis!

Zupa ziemniaczana. Przepis.

Składniki.

  • ziemniaki 700 g
  • boczek 100 g
  • kiełbasa 200 g
  • por 1 szt.
  • seler kawałek
  • marchew 2 szt.
  • pietruszka 2 szt.
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • masło 1 łyżka
  • olej roślinny 1 łyżka
  • bulion 1,5 l
  • śmietanka 30 % około 50 ml
  • majeranek 1 łyżeczka
  • liście laurowe 2 szt.
  • ziele angielskie 3 szt.
  • gałka muszkatołowa szczypta
  • sól
  • pieprz
  • mąka 1 łyżka (opcjonalnie)
  • pietruszka do podania

Wykonanie.

Warzywa, umyj, obierz a następnie pokrój w drobną kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Por możesz również drobno poszatkować, natomiast ja dodaję w całości, a pod koniec gotowania wyrzucam. Cebulę oraz czosnek drobno poszatkuj. W większym garnku z grubym dnem lub na patelni (ja użyłam patelni) rozpuść masło z olejem, dodaj cebulę i podsmaż na średnim ogniu przez około 10 minut, lub do momentu aż zmięknie. Dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę. Następnie dodaj warzywa. Smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, dodaj ziemniaki i smaż kolejne 5 minut. Dodaj bulion, liście laurowe, ziele angielskie i gotuj około 30 minut.

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. W razie potrzeby dodaj odrobinę oleju. kiełbasę pokój w kostkę. Dodaj do garnka i gotuj 5 minut. Następnie dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową do smaku. Na koniec dodaj zahartowaną niewielką ilością zupy śmietankę. Na koniec zagęść mąką rozrobioną z odrobiną wody.

Przed podaniem posyp natką pietruszki. Podawaj ze świeżym pieczywem.

zupa ziemniaczana

Życzę smacznego!

Napisz komentarz