Gęsta, kwaśna, sycąca zupa, przepis na domowy żurek z kiełbasą i boczkiem. Nie ma chyba nic bardziej polskiego niż talerz tej pożywnej zupy. Jak zrobić żurek? Z czym podawać?

Żurek z ziemniakami

Żur danie nie tylko na Wielkanoc. Jest to przepis na szybki obiad, ze sporą ilością kiełbasy, boczku. Podawany obowiązkowo z ugotowanym na tardo jajkiem. To również znakomity sposób na kaca, zaraz po rosole.

Oczywiście co dom to inny przepis. Ziemniaki na żurek możesz ugotować osobno lub pokroić w kostkę i ugotować w zupie. Oczywiście w żurku nie może zabraknąć majeranku. W tej zupie majeranku nigdy za wiele.

Prosty przepis a żurek z podsmażoną kiełbasą i jajkiem

A teraz zakwas na żurek. Używam zawsze gotowego, z dobrym składem. Pamiętaj, że zakwas na żurek to tylko woda, mąka żytnia, sól oraz czosnek. Ilość zakwasu dostosuj do własnych upodobań. Lubię gdy żur jest kwaśny, dlatego zakwasu używam dość sporo.

Sprawdź też inne przepisy na zupy: Zupa gulaszowa, Zupa ziemniaczana. przepis., Zupa ogórkowa z ziemniakami.

Żur to wbrew pozorom bardzo prosta zupa. Ważna jest tez jakość użytej kiełbasy i boczku, dlatego koniecznie zrób zakupy w sprawdzonym źródle.

Zapraszam Cię na przepis na żurek z kiełbasą i jajkiem.

żurek

Żurek-przepis

składniki

  • zakwas żytni 500 ml
  • marchew 1 szt.
  • pietruszka 1 szt.
  • seler kawałek
  • por kawałek
  • bulion lub wywar z kości 2 litry
  • kiełbasa 300 g
  • boczek wędzony 200 g
  • cebula średniej wielkości 2 szt.
  • śmietana 30% 3 łyżki
  • czosnek 1 ząbek
  • chrzan 2 łyżeczki
  • grzybki suszone 5-6 szt.
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy 2 liście
  • ziele angielskie 3-4 kulki
  • tłuszcz do smażenia
  • jajka do podania
  • ziemniaki 400-500 g

Wykonanie

Włoszczyznę pokrój, obierz, pokrój na mniejsze kawałki dodaj do bulionu wraz z suszonymi grzybami, zielem angielskim i liściem laurowym. Warzywa gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Następnie warzywa wyjmij z bulionu.

Boczek pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj a kiełbasę w plastry. Na patelni z odrobiną tłuszczu podsmaż boczek. Gdy tłuszcz się wytopi dodaj posiekaną cebulę. Podsmażoną cebulkę dodaj do wywaru. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w plastry kiełbasę, w razie potrzeby dodaj odrobinę tłuszczu. Dodaj otarty w dłoniach majeranek. Następnie zawartość patelni przełóż do garnka z wywarem. Po około 15 minutach dodaj ziemniaki Gotuj na wolnym ogniu jeszcze około 20 minut, lub do momentu gdy ziemniaki będą miękkie. Stopniowo dodawaj żur, w zależności od tego jak kwaśna zupa ma być. Na koniec dodaj śmietankę, przeciśnięty praz praskę czosnek, chrzan oraz sól i pieprz do smaku.

Podawaj ze świeżym pieczywem i gotowanym na twardo jakiem.

Życzę smacznego!

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.