Przepis na domowe gołąbki bez zawijania dostałam od mojej dobrej znajomej. Jest to sprawdzony przepis do którego bardzo chętnie wracam, bo bardzo lubię to danie. To obiad który zawsze robię na dwa dni i uważam ze to genialny pomysł. Jest to fajna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Przepis na tradycyjne gołąbki jest dość czasochłonny. Jednak w przepisie na domowe gołąbki bez zawijania trwa to szybciej.

Domowe gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym.

Jak zrobić domowe gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym? Przepis na to pyszne danie jest bardzo prosty. Poniżej podam kilka wskazówek oraz zdjęć jak wykonać domowe gołąbki bez zawijania. Zapraszam na przepis.

Domowe gołąbki bez zawijania. Jaką kapustę wybrać?

W moim przepisie użyłam kapusty pekińskiej. Uważam ze pasuje idealnie do tej potrawy. Jednak sprawdzi się też kapusta włoska i zwykła kapusta.

Domowe gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym. Przepis.

Do wykonania moich domowych gołąbków bez zawijania będziesz potrzebować kilku niezbędnych składników, patelnię, oraz duży garnek do duszenia gołąbków. Sos pomidorowy w moim przepisie jest bardzo intensywny, jeśli wolisz łagodniejsze sosy dodaj mniej passaty pomidorowej. Zamiast passaty pomidorowej możesz użyć też świeżych pomidorów.

Zapraszam na przepis!

domowe gołąbki bez zawijania

Składniki.

  • około 800 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • około 1 l bulionu
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kaszy manny
  • sól
  • 1 łyżeczka pieprzu grubo mielonego
  • 1 łyżeczka oregano
  • tłuszcz do smażenia

przepis

Ryż ugotuj al’dente, w osolonej wodzie. Następnie odstaw do przestygnięcia. Uważaj żeby nie rozgotować ryżu, bo do przygowania tego dania ryż powinien być sypki. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na 2 łyżkach tłuszczu na złoty kolor. Zrób to najlepiej na początku, bo oba te składniki musza przestygnąć.

Kapustę pekińską umyj, następnie poszatkuj drobno. Zasyp 1 łyżeczką soli, wymieszaj i odstaw na około 15 minut, bo pod wpływem soli kapusta puści wodę. Po 15 minutach odsącz kapustę z nadmiaru wody.

Mięso umieść w misce, dodaj około 1 płaską łyżeczkę soli, 1 płaską łyżeczkę pieprzu, oregano, kaszę manną, przestudzoną cebulę, przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, jajko, ryż i kapustę. Gdyby mięso było bardzo suche dodaj odrobinę wody. Następnie wyrabiaj jak na kotlety mielone. Farsz wyrabiaj dokładnie, bo źle wyrobiony farsz może rozpadać się podczas smażenia. U mnie trwa to około 5 minut. Farsz mięsny na gołąbki bez zawijania dopraw według własnych upodobań, dla mnie takie proporcje przypraw są idealne, jednak dla Ciebie może być za słone lub niedosolone.

Z powstałego farszu mięsnego formuj kotlety wielkości kotletów mielonych. Następnie usmaż z jednej i drugiej strony na złoty kolor.

W większym garnku podgrzej połowę bulionu, dodaj 1 rozgnieciony ząbek czosnku, passatę pomidorową i zagotuj. Następnie dodaj podsmażone gołąbki. Duś na małym lub średnim ogniu około 30-40 minut. Jednak kontroluj co jakiś czas w razie potrzeby podlewaj bulionem. Na koniec dopraw sos pomidorowy solą oraz pieprzem do smaku. W razie potrzeby sos można zagęścić 1 łyżką mąki wymieszaną z odrobiną wody.

domowe gołąbki bez zawijania
Życzę smacznego!

Szukasz pomysłu na obiad?

Polecam Ci mój pomysł na pulpety w sosie pieczarkowym.

Napisz komentarz