Zupa Klopsowa- sprawdzony przepis.
Ta zupa klopsowa jest genialna! Przepis na tę zupę mięsną dostałam od mojej bardzo dobrej znajomej. Jest to jej rodzinna receptura na zupę klopsową. Zupa klopsikowa jest daniem typowym dla rejonu Warmii i Mazur. Inaczej mówiąc jest to zupa warzywna z pulpetami. Zupa klopsikowa w takim wydaniu bardzo mi smakuje jednak uważam, że zupa klopsowa będzie smakować wszystkim którzy uwielbiają mięsne dania, ponieważ zawiera sporą ilość mięsa mielonego.
Jakie mięso użyć do zupy klopsowej?
Aby zrobić najlepszą zupę klopsową należy użyć dobrej jakości mięsa mielonego. Ja zawsze używam mielonej łopatki wieprzowej z kawałka, natomiast w tej zupie dobrze sprawdzi się też :
- mięso z szynki wieprzowej
- mielone mięso wołowe
- mięso wołowo-wieprzowe w proporcjach pół na pół
Zupa Klopsowa najlepiej smakuje z ziemniakami. Możemy ugotować ziemniaki oddzielnie jako dodatek np. ze skwarkami lub podsmażoną cebulką , jednak ja kroję je w drobną kostkę i gotuję w zupie. Taka wersja smakuje nam najbardziej. Można też podawać z makaronem.
Zupa klopsowa. Jak zrobić najlepszą ?
Zupa klopsikowa, jak każda inna zupa najlepiej smakuje na drugi dzień. Jak już ,, przejdzie”, ale pierwszego dnia też jest smaczna. Bardzo ważnym dodatkiem do zupy jest świeży lubczyk. Nadaje on niesamowity aromat i smak, natomiast zimną można też użyć suszonego. Zupa klopsowa to danie idealne na chłodne jesienne i zimowe wieczory.
Zapraszam Was na przepis!
Zupę klopsikową można podawać z ziemniakami ale i również z pieczywem. Jest to bardzo dobra zupa, która bardzo często gości na moim stole. Można serwować tą fajną zupkę w dni powszednie, ale również idealnie wpasuje się na świąteczny stół.
Zapraszam Was też do zapoznania się z innymi moimi przepisami, które znajdują się na blogu Szczególnie polecam przepis na sałatkę z mozzarellą, pomidorami i rukolą.
Życzę smacznego!
[
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.