Pyszna zupa klopsikowa z ziemniakami. Idealna dla osób które uwielbiają mięsne potrawy. Zapraszam na przepis!

Składniki

1 kg mięsa mielonego z łopatki
2 marchewki
2 pietruszki
1/2 korzenia selera
1 por
4 ząbki czosnku
1 jajko
200 gram śmietany 18 %
5-6 średnich ziemniaków
3 kulki ziela anielskiego
3 liście laurowe
sol
pieprz
pieprz ziołowy
ocet
cukier
1 łyżeczka majeranku
opcjonalnie kilka gałązek lubczyku
1 łyżka mąki
woda około 3 litry

Sposób przygotowania

1.Warzywa - marchew, pietruszkę, seler oraz por umyć, obrać i pokroić w talarki. Umieścić w ganku, zalać wodą i zagotować. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie.
2.Mięso mielone, przyprawić, solą, pieprzem, pieprzem ziołowym 2 ząbkami czosnku według uznania. ( u mnie to 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 0.5 łyżeczki pieprzu) Dodać jajko i wyrobić podobnie jak na kotlety mielone około 10 minut. Następnie uformować średniej wielkości klopsiki i wrzucić do gotujących się warzyw. Wywar nie powinien wrzeć. Najlepiej zmniejszyć płomień, aby zupa wolno się gotowała. Gotować około 20 minut, następnie dodać pokrojone drobno w kostkę ziemniaki, rozgniecione ząbki czosnku i majeranek. Gotować kolejne 20 minut.
3.Doprawić solą, pieprzem, cukrem. ( u mnie to około 1 łyżka soli, poł łyżeczki pieprzu, 2-3 łyżki cukru- trzeba próbować).
4.Śmietanę rozrobić z odrobiną wody oraz mąką, zahartować odrobiną zupy i wlać do ganka. Na koniec doprawić octem według uznania ( u mnie 2-3 łyżki)

 Zupa Klopsowa- sprawdzony przepis.

Ta zupa klopsowa jest genialna! Przepis na tę zupę mięsną dostałam od mojej bardzo dobrej znajomej. Jest to jej rodzinna receptura na zupę klopsową. Zupa klopsikowa jest daniem typowym dla rejonu Warmii i Mazur. Inaczej mówiąc  jest to zupa warzywna  z pulpetami. Zupa klopsikowa w takim wydaniu bardzo mi smakuje jednak uważam, że zupa klopsowa będzie smakować wszystkim którzy uwielbiają mięsne dania, ponieważ zawiera sporą ilość mięsa mielonego.

Jakie mięso użyć do zupy klopsowej?

Aby zrobić najlepszą zupę klopsową należy użyć dobrej jakości mięsa mielonego. Ja zawsze używam mielonej łopatki wieprzowej z kawałka, natomiast w tej zupie dobrze sprawdzi się też :

  • mięso z szynki wieprzowej
  • mielone mięso wołowe
  • mięso wołowo-wieprzowe w proporcjach pół na pół

Zupa Klopsowa najlepiej smakuje z ziemniakami. Możemy ugotować ziemniaki oddzielnie jako dodatek np. ze skwarkami lub podsmażoną cebulką , jednak ja kroję je w drobną kostkę i gotuję w zupie. Taka wersja smakuje nam najbardziej. Można też podawać z makaronem.

 Zupa klopsowa. Jak zrobić najlepszą ?

Zupa klopsikowa, jak każda inna zupa najlepiej smakuje na drugi dzień. Jak już ,, przejdzie”,  ale pierwszego dnia też jest smaczna. Bardzo ważnym dodatkiem do zupy jest świeży lubczyk. Nadaje on niesamowity aromat i smak, natomiast zimną można  też użyć suszonego. Zupa klopsowa to danie idealne na chłodne jesienne i zimowe wieczory.

Zapraszam Was na przepis!

zupa klopsowa
zupa klopsowa

Zupę klopsikową można podawać z ziemniakami ale i również z pieczywem. Jest to bardzo dobra zupa, która bardzo często gości na moim stole. Można serwować tą fajną zupkę w dni powszednie, ale również idealnie wpasuje się na świąteczny stół.

Zapraszam Was też do zapoznania się z innymi moimi przepisami, które znajdują się na blogu Szczególnie polecam przepis na sałatkę z mozzarellą, pomidorami i rukolą

Polacam Wam też przepis na roladki schabowe z piekarnika.

 

Życzę smacznego!

zupa klopsowa

Mój przepis w Waszym wykonaniu.

Wykonanie- Pani Majka

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.