Bardzo szybki i prosty przepis na pyszną sałatkę z mozzarellą i rukolą. Gotowa w 10 minut. Idealna na imprezę, kolację oraz drugie śniadanie do pracy. Kolorowa, smaczna i zdrowa! Zapraszam na przepis!

Składniki

1 opakowanie mozzarelli w zalewie
1 opakowanie rukoli
2 pomidory
1 łyzka oliwy z oliwek
sól
pieprz grubo mielony
1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania

1.Pomidory, dokładnie umyć i pokroić w kostkę lub w ósemki. Ułożyć w misce.
2.Mozzarellę odcedzić z zalewy, porwać lub pokroić na drobne kawałki i dodać do miski.
3.Rukolę umyć i odsączyć z nadmiaru wody. Następnie dołożyć do miski.
4.Dodać oliwę z oliwek, sól pieprz (według uznania), czosnek przeciśnięty przez praskę i dokładnie wymieszać.
  Moja ulubiona sałatka z mozzarellą i rukolą

Sałatka z mozzarellą to moja ulubiona sałatka.  Sałatka z mozzarellą i rukolą jest bardzo smaczna ponieważ, składniki które są w niej zawarte idealnie do siebie pasują. Rukola jest przyjemnie pikantna, pomidory delikatnie kwaśne a mozzarella bardzo delikatna, dlatego też takie połączenie jest bardzo dobre.  Bardzo często wracam do tego przepisu na tą ciekawą sałatkę, ponieważ ta sałatka jest bardzo prosta w wykonaniu.  Jej wykonanie nie zajmuje więcej niż 10 minut, dlatego że to prawdziwa ekspresowa sałatka z pomidoram. Ta sałatka z mozzarellą i rukolą idealnie wpasuje się na imprezowy stół. Jest to tez idealna lekka kolacja. Można ją również zabrać do pracy, jednak w takim przypadku radzę nie przyprawiać jej  wcześniej, najlepiej bezpośrednio przed podaniem.

Jak zrobić najlepszą sałatkę z mozzarellą i rukolą?

Aby zrobić najlepszą sałatkę z mozzarellą i rukolą  trzeba użyć bardzo dobrych i dojrzałych pomidorów.  Taka sałatka najlepsza będzie latem, ponieważ w porze letniej pomidory są najlepsze. Idealne będą też pomidorki z naszych przydomowych szklarni. Latem jem tylko takie ze szklarni, natomiast zimą używam tych dostępnych w sklepie.  Do takiej sałatki, można użyć też pomidorków koktajlowych. Ważną kwestią jest także użyty ser, powinien być dobrej jakości, ponieważ niektóre sery dostępne w sklepach mogą być gorzkie.  Takich serów nie należy używać.  Oliwa z oliwek powinna być dobrej jakości. Oliwę z oliwek najlepiej przechowywać w zacienionym miejscu – najlepiej w szafce. Nie powinna stać w słońcu oraz w lodówce.

Ja w moim przepisie sałatkę z mozzarellą i pomidorami użyłam także czosnku, ale jeśli ktoś nie lubi może czosnek pominąć.

Zapraszam Was na  mój przepis!

 

Sałatka z mozzarelą i rukolą

Sałatka z mozzarellą rukolą i pomidorami  to bardzo prosty i szybki przepis. Można ją serwować z grzankami oraz jako dodatek do grillowanej piersi z kurczaka lub steku. Jeśli chcemy przygotować ją wcześniej, należy ją przyprawić bezpośrednio przed podaniem dlatego, że pod wpływem soli pomidory ,, puszczą soki”

Zapraszam także na inne moje przepisy np. pomysł na makaron z kurczakiem.

Polecam również pomysł na sałatkę

 

Życzę smacznego!

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.