Prawdziwy kotlet pożarski. Przepis bardzo ciekawy, bardzo popularny w czasach PRL. Serwowane były często w barach mlecznych. Obecnie zapomniany! Proste w przygotowaniu. Ciekawa alternatywa dla zwykłych kotletów. Panierowany kotlet pożarski z kury lub cielęciny z dodatkiem podsmażonej cebulki! To musi być pyszne !

Skąd wzięła się ta nazwa? Dlaczego kotlety nazywają się pożarskie? Według jednego z doniesień kotlety przyrządzone zostały przez karczmarza o nazwisku Pożarski, u którego zatrzymał się Car Mikołaj I. Ponoć danie to tak posmakowało Carowi, że postanowił wprowadzić je do swojego menu. To tylko jedno z doniesień, ale nie będziemy się nad tym rozpisywać.

Kotlet pożarski z mięsa mielonego drobiowego
Kotlet pożarski – przepis

Kotlet pożarski drobiowy

Ale z czego robi się kotlet pożarski? Czym różni się kotlet mielony od Pożarskiego? Przede wszystkim rodzajem użytego mięsa, ponieważ kotlety pożarskie pierwotnie przygotowywano z drobno posiekanego mięsa drobiowego lub cielęcego. Serwowany był z włożoną w środek kostką drobiową, ze skrzydła lub nóżki, co podobno nadawało niepowtarzalny smak. Natomiast tradycyjne kotlety mielone, jak sama nazwa wskazuje, przygotowywane są z mielonego mięsa wieprzowego, lub wieprzowo-wołowego.

Kotlet pożarski -przepis

składniki

  • mięso piersi kurczaka 500 g
  • bułka kajzerka 1 szt.
  • cebula 1 duża
  • bułka tarta
  • jajko 1 szt
  • majeranek 1/2 łyżeczki
  • mleko do namoczenia bułki
  • natka pietruszki posiekana 1 łyżka (opcjonalnie)
  • woda 3-4 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia ( masło klarowane lub olej )

Wykonanie

Na maśle usmaż drobno posiekaną cebulkę i odstaw do przestudzenia. Białą część bułki namocz w mleku. Mięso z piersi kurczaka posiekaj drobno. Jeśli chcesz możesz również spokojnie użyć też mięsa z udek kurczaka, lub pół na pół filetów z udek i piersi kurczaka. Mięso możesz też zmielić na grubych oczkach w maszynce.

Do mięsa dodaj wodę, sól, pieprz i dobrze wyrób, aż będzie kleiste. Odstaw na około 10 minut. Następnie dodaj odciśniętą z mleka bułkę, jajko oraz podsmażoną cebulkę, majeranek oraz natkę pietruszki. Ponownie wyrób dokładnie masę. Gdyby masa była za rzadka, dodaj odrobinę bułki tartej.

Na patelni rozgrzej tłuszcz, a następnie uformuj kotlety. Następnie obtocz w bułce tartej. Smaż na średniej mocy palnika na złoty kolor.

Kotlet pożarski podawaj z Puree ziemniaczane, Buraczki na ciepło, Surówka z selera konserwowego.

Jeśli szukasz przepisu na pulpety drobiowe, to koniecznie sprawdź Pulpeciki drobiowe w sosie pieczarkowym.

Napisz komentarz