Prawdziwy kotlet pożarski. Przepis bardzo ciekawy, bardzo popularny w czasach PRL. Serwowane były często w barach mlecznych. Obecnie zapomniany! Proste w przygotowaniu. Ciekawa alternatywa dla zwykłych kotletów. Panierowany kotlet pożarski z kury lub cielęciny z dodatkiem podsmażonej cebulki! To musi być pyszne !
Skąd wzięła się ta nazwa? Dlaczego kotlety nazywają się pożarskie? Według jednego z doniesień kotlety przyrządzone zostały przez karczmarza o nazwisku Pożarski, u którego zatrzymał się Car Mikołaj I. Ponoć danie to tak posmakowało Carowi, że postanowił wprowadzić je do swojego menu. To tylko jedno z doniesień, ale nie będziemy się nad tym rozpisywać.
Kotlet pożarski drobiowy
Ale z czego robi się kotlet pożarski? Czym różni się kotlet mielony od Pożarskiego? Przede wszystkim rodzajem użytego mięsa, ponieważ kotlety pożarskie pierwotnie przygotowywano z drobno posiekanego mięsa drobiowego lub cielęcego. Serwowany był z włożoną w środek kostką drobiową, ze skrzydła lub nóżki, co podobno nadawało niepowtarzalny smak. Natomiast tradycyjne kotlety mielone, jak sama nazwa wskazuje, przygotowywane są z mielonego mięsa wieprzowego, lub wieprzowo-wołowego.
Kotlet pożarski -przepis
składniki
- mięso piersi kurczaka 500 g
- bułka kajzerka 1 szt.
- cebula 1 duża
- bułka tarta
- jajko 1 szt
- majeranek 1/2 łyżeczki
- mleko do namoczenia bułki
- natka pietruszki posiekana 1 łyżka (opcjonalnie)
- woda 3-4 łyżki
- masło 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia ( masło klarowane lub olej )
Wykonanie
Na maśle usmaż drobno posiekaną cebulkę i odstaw do przestudzenia. Białą część bułki namocz w mleku. Mięso z piersi kurczaka posiekaj drobno. Jeśli chcesz możesz również spokojnie użyć też mięsa z udek kurczaka, lub pół na pół filetów z udek i piersi kurczaka. Mięso możesz też zmielić na grubych oczkach w maszynce.
Do mięsa dodaj wodę, sól, pieprz i dobrze wyrób, aż będzie kleiste. Odstaw na około 10 minut. Następnie dodaj odciśniętą z mleka bułkę, jajko oraz podsmażoną cebulkę, majeranek oraz natkę pietruszki. Ponownie wyrób dokładnie masę. Gdyby masa była za rzadka, dodaj odrobinę bułki tartej.
Na patelni rozgrzej tłuszcz, a następnie uformuj kotlety. Następnie obtocz w bułce tartej. Smaż na średniej mocy palnika na złoty kolor.
Kotlet pożarski podawaj z Puree ziemniaczane, Buraczki na ciepło, Surówka z selera konserwowego.
Jeśli szukasz przepisu na pulpety drobiowe, to koniecznie sprawdź Pulpeciki drobiowe w sosie pieczarkowym.
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.