Dzisiaj pyszna, kolorowa surówka z selera konserwowego do obiadu! Przepis mojej Babci! Szybka i prosta w wykonaniu, a co najważniejsze pełna smaku i witamin. Dlatego najczęściej gości u mnie właśnie w okresie zimowym!
Surówka z selera konserwowego z majonezem
Chrupiąca surówka z selera konserwowego z majonezem i kwaśną śmietaną. Majonez i śmietana nadają surówce bardzo kremową konsystencję. Jeśli chcesz majonez możesz zastąpić jogurtem, lub użyć tylko śmietany. Jest pyszna, a przygotowanie zajmie Ci kilka minut, dlatego właśnie to moja ulubiona!
Szukasz inspiracji na surówkę obiadową? koniecznie wypróbuj inne przepisy z bloga:
Surówka z selerem konserwowym, marchewką i jabłkiem jest doskonała jako dodatek do głównego dania, dlatego koniecznie sprawdź też:
Jeśli zastanawiasz się jak wykorzystać seler w słoiku, lub co zrobić z selera w słoiku, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Surówka z selera konserwowego przepis
Składniki
- seler konserwowy w słoiku około 180 g po odsączeniu
- marchew mała 1 szt.
- jabłko małe 1 szt.
- cebula czerwona lub biała 1/2 szt.
- sok z cytryny 1 łyżka
- majonez 2 łyżki
- śmietana kwaśna 18% 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- cukier lub miód opcjonalnie
Wykonanie
Seler konserwowy odsącz z zalewy. Cebulkę czerwoną, lub białą posiekaj w drobną kostkę. Marchewkę zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na grubszych oczkach i skrop sokiem z cytryny. Składniki umieść w misce. Dodaj majonez, śmietanę. Na koniec dodaj sól, pieprz, ewentualnie sok z cytryny oraz opcjonalnie cukier( choć ja już nie dodaję cukru :)) . Następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a w razie potrzeby dopraw do smaku.
Surówka z selera konserwowego z rodzynkami smakuje bardzo dobrze, więc jeśli lubisz rodzynki, spokojnie możesz je dodać.
Jeśli chcesz aby Twoja surówka z selerem konserwowym do obiadu była mniej kaloryczna, spokojnie majonez możesz zastąpić jogurtem.
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.