Duszona karkówka w sosie własnym. Przepis na najlepszy obiad. Krucha, delikatna i soczysta karkówka wieprzowa w aromatycznym sosie. Karkówka duszona z cebulą i czosnkiem. Prosto i smacznie!

Karkówka w sosie własnym to danie, które doskonale smakuje zarówno z ugotowanymi ziemniakami lub purre ziemniaczanym. Do karkówki w sosie własnym uwielbiam podawać domowe kopytka lub kluski z twarogiem. Doskonale sprawdzą się również kotlety ziemniaczane.

karkówka w sosie własnym
Karkówka w sosie własnym.

Duszona karkówka w sosie

Osobiście uważam, że najprostsze rozwiązania są najlepsze, dlatego do przyprawienia mięsa używam tylko podstawowych przypraw. Ważne jest aby mięso dość mocno podsmażyć na patelni, dzięki temu Twój sos będzie miał ładny, ciemny kolor i będzie jeszcze bardziej aromatyczny. Moim zdaniem to najlepsza karkówka w cebuli. Prosto smacznie.

Karkówka w sosie ciemnym idealnie sprawdzi się na większe okazje, jak i bez okazji.

Polecam ci również: karkówka pieczona. To idealny pomysł na obiad, ale również doskonale sprawdzi się jako domowa wędlina.

karkówka w sosie własnym

Karkówka w sosie własnym-przepis

karkówka w sosie własnym

Składniki

  • karkówka wieprzowa 4-6 plastrów około 1 kg
  • czosnek 3-4 ząbki
  • cebula 2 szt.
  • majeranek 2 łyżeczki
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • papryka ostra 1/2 łyżeczki
  • liść laurowy 1 szt.
  • ziele angielskie 4-5 kulki
  • mąka pszenna około 4 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • woda lub bulion około 500 ml
  • olej do smażenia

Karkówka w sosie własnym, jak zrobić?

Karkówkę, umyj osusz, a następnie pokrój w plastry o grubości około 2 cm.

Czyste i osuszone plastry karkówki dopraw solą, pieprzem oraz papryką słodką. Następnie dokładnie obtocz w mące pszennej.

Na patelni dobrze rozgrzej tłuszcz i obsmaż mięso z obu stron. Mięso powinno być dobrze obsmażone, dzięki temu sos będzie dużo bardziej aromatyczny.

Cebulę podsmaż na tłuszczu na osobnej patelni. Gdy cebula się zarumieni dodaj czosnek liść laurowy, ziele angielskie, ostrą paprykę i otarty w dłoniach majeranek. Całość przełóż do podsmażonego mięsa, zalej wodą. Duś wszystko na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut, lub do momentu gdy mięso będzie miękkie. Sos dopraw solą i pierzem do smaku. Na koniec sos możesz zagęścić 1 łyżką mąki rozrobioną w niewielkiej ilości wody.

Tak przygotowaną karkówkę w sosie własnym podawaj z ulubionymi dodatkami np. kaszą.

Wypróbuj również przepis na knedle chlebowe.

Karkówkę, umyj osusz, a następnie  pokrój w plastry o grubości około 2 cm.

Życzę smacznego!

karkówka w sosie własnym
Karkówka w sosie własnym

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.