Sprawdzony przepis na buraczki na ciepło mojej mamy. Szybki sposób na pyszny i uniwersalny dodatek do obiadu. Idealnie komponują się z pieczonym lub smażonym mięsem oraz ziemniakami. Bardzo szybki przepis, bez wcześniejszego obgotowywania lub pieczenia buraków. Wszystko gotujesz w jednym garnku, bez zbędnego brudzenia naczyń! Polecam!

Buraczki na ciepło do obiadu.

Pyszny i prosty przepis na buraczki do obiadu! Zdecydowanie mój ulubiony! W sezonie tak przygotowane buraczki do obiadu na ciepło robię bardzo często. A nawet często robię podwójną porcję. Możesz je przechowywać w lodówce do 3 dni. Buraczki na ciepło przyprawiam wyłącznie solą, pieprzem i octem spirytusowym, ponieważ taka wersja najbardziej nam smakuje. Natomiast jeśli chcesz możesz ocet zastąpić sokiem z cytryny. Jednak dla mnie sok z cytryny jest mało wyrazisty w tej potrawie. Buraczki na ciepło, na jakich oczkach trzemy? Buraczki do obiadu zetrzyj na grubych oczkach, możesz użyć tradycyjnej tarki do warzyw, lub skorzystać z malaksera, który bardzo ułatwia pracę :). Buraki obieraj oraz ścieraj najlepiej w rękawiczkach, ponieważ bardzo brudzą dłonie.

Warzywa latem są najsmaczniejsze można z nich przygotować pyszne dodatki takie jak np. mizeria z octem, kapusta zasmażana z koperkiem, kapusta panierowana lub buraczki z jabłkiem na zimno.

Jak przygotować buraki na ciepło do obiadu mojej mamy?

Zapraszam na przepis!

buraczki na ciepło

Buraczki na ciepło.

Składniki.

  • buraczki 600 gram
  • sól do smaku
  • cukier 1 łyżka
  • ocet 1-2 łyżki
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • masło 1/4 kostki lub inny tłuszcz smalec, olej

Buraczki na ciepło. Przepis.

Wykonane.

Przygotowanie rozpocznij od umycia i obrania buraczków. Następnie czyste obrane buraczki zetrzyj na grubych oczkach, ja zawsze używam robota kuchennego. Starte buraczki umieść w większym garnku i dodaj 1/2 – 3/4 szklanki wody. Zagotuj.

Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem przez 10-15 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodaj ocet, cukier, 1/2 łyżeczki soli oraz masło. Gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż buraczki będą miękkie, lecz nie rozgotowane. Następnie ewentualnie dopraw solą, pieprzem, octem i cukrem do smaku.

Ilość użytych przypraw( octu,soli oraz cukru) jest zależna od odmiany buraków jakiej użyjesz, dlatego dozuj je ostrożnie.

Tak przygotowane buraczki to rewelacyjny dodatek do głównego dania.

Życzę smacznego!

buraczki na ciepło

Napisz komentarz