Pierś z kurczaka z rozmarynem oraz czosnkiem. Przepis na aromatyczny obiad, który przygotujesz w 20 minut. Pierś z kurczaka, czosnek oraz kilka aromatycznych przypraw, czyli pomysł na bardzo ekonomiczny obiad. Jeśli lubisz aromatyczne zioła oraz mięso z kurczaka to wypróbuj ten przepis!

pierś z kurczaka z rozmarynem

Pierś z kurczaka z rozmarynem i czosnkiem.

Aromatyczne danie z kurczaka w pysznym sosie z rozmarynu, czosnku oraz masła. Taka pierś z kurczaka z rozmarynem to świetny pomysł na obiad, który możesz podać z pieczonymi ziemniakami, makaronem a nawet z ryżem. Jeśli jesteś fanem mięsa z kurczaka to polecam Ci pomysł na pierś z kurczaka w panierce, kurczak z mozzarellą oraz pierś z kurczaka w sosie serowym. Jako danie obiadowe również bardzo dobrze sprawdza się sałatka makaronowa z kurczakiem.

Pierś z kurczaka w sosie.

Przepis na pierś z kurczaka z rozmarynem w aromatycznym czosnkowo-ziołowym sosie. Jak zrobić? Pierś z kurczaka w sosie ziołowym przyprawiam dość aromatycznymi ziołami. Jest to suszony rozmaryn, tymianek oraz szałwia. Jednak równie dobrze możesz użyć swoich ulubionych ziół np. oregano bazylia czy tez majeranek. W sezonie używam ziół świeżych, a zimą sięgam po suszone. Natomiast nie polecam używać suszonej szałwii. Jeśli nie masz świeżej lepiej jest ją pominąć. Suszone zioła są bardziej aromatyczne, więc jeśli chcesz użyć suszonych użyj mniejszej ilości( 1/3 -1/2 łyżeczki). Oczywiście jest to podstawowy przepis, który możesz urozmaicić np. pieczarkami. Aby zrobić sos do kurczaka używam również sporej ilości świeżego czosnku oraz bulionu drobiowego.

Jak długo smażyć pierś z kurczaka? Pierś z kurczaka smaż 5-7 minut na każdą stronę. W tym przepisie ważne jest aby nie przeciągnąć mięsa, ponieważ smażone zbyt długo będzie suche, a nie soczyste. Oczywiście czas smażenia zależy od wielkości piersi, dlatego grubsze części rozbij tłuczkiem do mięsa, tak aby mięso było mniej więcej równej grubości. Pod koniec smażenia nakłuj mięso wykałaczką. Jeśli soki wypływające z mięsa będą klarowne, a nie mętne oznacza, że pierś jest gotowa. Mięso przed umieszczeniem na patelni dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Jak zrobić pierś z kurczaka z rozmarynem?

Zapraszam na przepis!

Pierś z kurczaka z rozmarynem.

Składniki.

  • pierś z kurczaka 2 szt. około 400 gram
  • czosnek 5 ząbków
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • szałwia świeża posiekana 1-2 łyżki (opcjonalnie)
  • tymianek świeży 1 łyżeczka
  • rozmaryn świeży 1 łyżeczka
  • natka pietruszki świeża 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • masło 3-4 łyżki masła
  • bulion drobiowy 1 szklanka
  • mąka 1 łyżeczka (opcjonalnie)

Pierś z kurczaka z rozmarynem. Przepis.

Wykonanie.

Pierś z kurczaka, umyj, usuń ewentualne reszki chrząstek oraz dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Lekko rozbij tłuczkiem na równą grubość. Następnie dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzej oliwę, lub inny tłuszcz i dodaj kurczaka. Pierś z kurczaka smaż z obu stron na rumiany kolor 5- 7 minut na stronę. Pod koniec smażenia sprawdź wykałaczką czy mięso jest dobrze usmażone. Usmażone mięso zdejmij z patelni i odłóż na bok.

Na patelnię, po kurczaku dodaj masło i rozpuść. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek, posiekaną szałwię (opcjonalnie) i smaż mieszając około 30 sekund. Dodaj tymianek , rozmaryn oraz bulion i chwilę gotuj.

Mąkę wymieszaj z niewielką ilością wody, dodaj na patelnię, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Dodaj kurczaka. Kurczaka polej sosem. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec posyp natką pietruszki.

Pierś z kurczaka z rozmarynem podawaj od razu po przygotowaniu.

Życzę smacznego!

pierś z kurczaka z rozmarynem

Napisz komentarz