Moja ulubiona młoda kapusta zasmażana z koperkiem. Super przepis na pyszne dopełnienie dania czyli młoda kapusta na ciepło do obiadu. Fantastyczny dodatek do młodych ziemniaków oraz dań mięsnych. Świetnie komponuje się z kotletem schabowym, lub też kotletem mielonym. Polecam ten super szybki przepis na młodą kapustę. Zapraszam na przepis! Młoda kapusta z koperkiem. Składniki. młoda...

Moja ulubiona młoda kapusta zasmażana z koperkiem. Super przepis na pyszne dopełnienie dania czyli młoda kapusta na ciepło do obiadu. Fantastyczny dodatek do młodych ziemniaków oraz dań mięsnych. Świetnie komponuje się z kotletem schabowym, lub też kotletem mielonym. Polecam ten super szybki przepis na młodą kapustę.

Zapraszam na przepis!

Młoda kapusta z koperkiem.

Składniki.

  • młoda kapusta średniej wielkości 1 szt.
  • koperek 1 pęczek
  • masło 80 gram
  • mąka 1 łyżka
  • ocet lub sok z cytryny 2-3 łyżki
  • cukier 1- 2 łyżki
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • woda filtrowana

Młoda kapusta z koperkiem. Przepis

wykonanie.

Z młodej kapusty usuń wierzchnie, luźne liście. Z czystej młodej kapusty usuń głąb, a następnie drobno poszatkuj. Posiekaną młodą kapustę umieść w ganku, dodaj około 3/4 szklanki wody i zagotuj. Dodaj sól, pieprz oraz cukier. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, do momentu gdy kapusta będzie prawie miękka. Zwykle trwa to 10-15 minut. Następnie dodaj ocet oraz drobno posiekany koperek. Gotuj jeszcze chwilę, jednak już bez przykrycia.

Na patelni rozpuść masło. Dodaj mąkę pszenną, dokładnie wymieszaj. Smaż na złoty kolor, używając średniej mocy palnika, a następnie dodaj do garnka z ugotowaną kapustą. Dokładnie wymieszaj, gotuj jeszcze chwilę i wyłącz palnik. W razie potrzeby dopraw do smaku.

Podawaj na ciepło jako dodatek do obiadu.

Życzę smacznego!

młoda kapusta z koperkiem

Oczywiście nie jest to przepis na lekarstwo, więc spokojnie ocet możesz zastąpić sokiem z cytryny. Dodatkowo możesz również dodać podsmażony boczek oraz kiełbasę.

Młoda kapusta zasmażana z koperkiem.

Rewelacyjna młoda kapusta zasmażana do schabowego! Super dodatek do letniego obiadu. Młoda kapusta z koperkiem, przepis babci, do którego wracam zawsze w sezonie! Moja babcia zawsze do zasmażanej kapusty używała octu. Uważam, że takie połączenie jest najsmaczniejsze. Natomiast ocet możesz równie dobrze zastąpić sokiem z cytryny. Młodą kapustę możesz podawać na wiele sposobów, szczególnie smaczna jest kapusta panierowana w bułce tartej i jajku oraz kapusta w cieście. Z młodej kapusty możesz również zrobić super pyszną zupę czyli kapuśniak z młodej kapusty.

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.