Tradycyjny gzik poznański to idealne danie na piątkowy postny obiad. Jest to tradycyjne danie kuchni wielkopolskiej i kujawskiej. Prawdziwa domowa kuchnia! Zapraszam na przepis!

Składniki

200 gram twarogu półtłustego
200 gram śmietany 18%
1 średnia cebula
1 pęczek szczypiorku
sól
pieprz grubo mielony

Sposób przygotwania

1.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zasypać szczyptą soli i odstawić na chwilę. Cebula pod wpływem soli zmięknie
2.Twaróg i śmietanę umieść w misce i dokładnie wymieszać.
3.Sczypiorek umyć, drobno posiekać i dodać do miski.
4.Na koniec dodać cebulę, doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

Tradycyjny gzik poznański to niezwykle prosta, smaczna i tania potrawa. Gzik serwowany jest zazwyczaj na piątkowy, postny obiad. Jest to potrawa bezmięsna. To prawdziwe swojskie jadło.  Danie te było serwowane dość często w moim rodzinnym domu, ponieważ pochodzę z Wielkopolski. Ja staram się też kontynuować tę tradycję. Poznaniacy ten tradycyjny gzik wielkopolski  serwują z pyrami-czyli ziemniakami, natomiast forma podania ziemniaków jest dowolna. Mogą to być ziemniaki gotowane, gotowane w mundurkach, pieczone lub pieczone w mundurkach. Ja zazwyczaj podaję z ziemniakami pieczonymi w mundurkach lub gotowanymi. Gzik z pyrami jest regionalnym daniem kuchni wielkopolskiej i kujawskiej. Poznański gzik jest wpisany na listę produktów tradycyjnych i regionalnych, natomiast jest to danie mało znane w innych regionach naszego kraju. 

Jak zrobić tradycyjny poznański gzik?

 Pyry z gzikiem to krótko mówiąc kartofle z serem twarogowym rozrobionym ze śmietanką z dodatkiem drobno posiekanej cebulki i szczypiorku, doprawiony tylko solą i pieprzem grubo mielonym- niektórzy dodają też bardzo drobno pokrojoną rzodkiewkę. Ja jednak wolę tą klasyczną wersję, tylko z cebulką i szczypiorkiem. Taką wersję zawsze przygotowywał mój tata. Tak przygotowany twarożek, świetnie smakuje również na kanapce oraz jako dodatek do naszych ulubionych placków ziemniaczanych. Gzik po poznańsku nie potrzebuje obróbki termicznej. Podajemy go na zimno. Jest to dodatek do pieczonych lub gotowanych ziemniaków.

 
Tradycyjny gzik poznański
JAKI TWARÓG JEST NAJLEPSZY NA TRADYCYJNY GZIK POZNAŃSKI?

Według mnie najlepszy będzie ser półtłusty lub ser tłusty. Jeśli ktoś dba o linię, może użyć również twarogu chudego, a zamiast kwaśnej śmietany jogurt naturalny. Będzie to lżejsza wersja tego dania.

Tradycyjny poznański gzik to bardzo prosty i szybki pomysł na danie.  Nie znam łatwiejszego przepisu na piątkowy obiad. Jest to bardzo łatwy przepis , idealny dla osób, które zaczynają przygodę z gotowaniem. Zapraszam na mój przepis!

Zapraszam również na inne moje przepisy, szczególnie polecam przepis na tradycyjny rosół drobiowo-wołowy.

Życzę smacznego!

Gzik

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.