Składniki

1/2 kg żeberek wieprzowych
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
1/2 selera
1 por lub cebula
1 ząbek czosnku
4-6 średniej wielkości ziemniaków
5-6 łyżek kaszy jęczmiennej
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
sól
pieprz
woda około 3 litry
kilka suszonych grzybów
opcjonalnie lubczyk, natka pietruszki, koperek

Sposób przygotwania

1.Mięso umyj, następie pokrój na mniejsze kawałki. Zalej wodą, zagotuj i zbierz szumowinę.
2.Marchewkę, pietruszkę, seler, por umyj, obierz pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do gotującego się mięsa.
3.Suszone grzyby możesz wcześniej namoczyć, wypłukać i dodać do mięsa razem z warzywami.
4.Dodaj liście laurowe, ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu.
5.Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj 15 minut przed końcem gotowania.
6.Kaszę opłucz pod zimną wodą. Dodaj do garnka 10 minut przed końcem gotowania.
7.Na koniec dopraw solą pieprzem. Sprawdź 1 ziemniaka czy nie jest twardy.
8.Jeśli użyjesz świeżych ziół, dodaj je 5 minut przed końcem gotowania.

Jak zrobić domowy krupnik?

Domowy krupnik jest to tradycyjna polska zupa a przepis dostałam od mojej mamy. Jest to nasz rodzinny przepis na tą zupę. W dzieciństwie nie przepadałam za krupnikiem, jednak z biegiem czasu smaki się zmieniają. To co w dzieciństwie było niejadalne teraz jednak zaczyna nam smakować. Krupnik gotuje się na wywarze z dodatkiem ziemniaków oraz kaszy.

Domowy krupnik. Jakie mięso wybrać?

Krupnik można gotować na kilka sposobów. Idealnie sprawdzi się wywar z golonki wieprzowej jednak tą zupę można też zrobić na:

  • rosole
  • na bulionie warzywnym
  • żeberkach wieprzowych
  • skrzydełkach z kurczaka
  • na kościach
  • podrobach( np. na żołądkach)

W moim przepisie użyłam żeberek wieprzowych.

Jak ugotować najlepszy domowy krupnik?

My w naszym rodzinnym przepisie do zrobienia domowego krupniku zawsze używamy żeberek wieprzowych, ponieważ idealnie pasują do tej zupy. Na żeberkach wieprzowych sprawdzi się też:

  • zupa ogórkowa
  • kapuśniak
  • zupa pomidorowa

Do ugotowania domowego krupniku będziecie potrzebować też dobrej jakości kaszę oraz warzywa. Bardzo ważnym dodatkiem są suszone grzyby, bo nadają potrawie grzybowy aromat.

Domowy krupnik. Jaka kasza będzie najlepsza?

Do zrobienia domowego krupniku używam kaszy jęczmiennej, ponieważ uważam, że idealnie pasuje do tego dania. Na blogach kulinarnych pojawiły się też inne wersje np. z kaszą bulgur, kaszą jaglaną czy gryczaną. Jednak ja zawsze gotuję według naszego starego przepisu.

Kiedy dodać kaszę do krupniku?

Kaszę do krupniku dodaje się około 10 minut przed końcem gotowania. Nie powinno się jej dodawać dużo wcześniej, ponieważ się rozgotuje. Nie można też dodać zbyt dużo kaszy, bo zupa będzie za gęsta. Ziemniaki najlepiej dodać około 15 minut przed końcem gotowania, jednak przed końcem gotowania najlepiej jest sprawdzić jednego ziemniaka czy jest miękki. Ja robię tak zawsze.

Jakie przyprawy będą najlepsze do domowego krupniku ?

Aby przyprawić domowy krupnik potrzebujemy:

  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kilka suszonych grzybów

Do przyprawienia domowego krupniku można też użyć świeżego lubczyku, natki pietruszki i koperku.

domowy krupnik

Polecam Wam przepis na zupa klopsikowa.

domowy krupnik
Życzę smacznego!

Napisz komentarz