Idealne na karnawał i Tłusty Czwartek puszyste faworki na sodzie. Przepis na delikatne, puszyste i chrupiące z zewnątrz faworki, które mogą być apetycznym deserem. Dla mnie to smak dzieciństwa, bo takie właśnie pulchne faworki robi moja babcia. Puszyste faworki są związane z czasem karnawału i Tłustego Czwartku, dlatego Ich przyrządzanie i konsumowanie jest już tradycją.
Przepis na miękkie i puszyste faworki
Przygotowywanie faworków to świetny pomysł na wspólną zabawę z rodziną. Ciasto wycinane jest w paski, a następnie formowane w charakterystyczny kształt faworków. Myślę, że sprawi to ogromną frajdę najmłodszym. Takie pulchne faworki to również doskonała okazja do nauki rodzinnych przepisów!
Przygotowanie faworków może wydawać się trudne, ale w rzeczywistości to bardzo proste zadanie! Przepis na puszyste faworki wymaga kilku składników, a samo smażenie faworków jest niezwykle proste. Szybkie faworki udadzą się każdemu!
Sprawdź też:
Puszyste faworki-przepis
Składniki
- Żółtka 2 szt.
- olej 2 łyżki
- cukier 2 łyżki
- soda 3/4 łyżeczki
- mleko 2 łyżki
- spirytus 1 łyżka
- jogurt 200 g
- mąka pszenna 300 g
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do podania
Wykonanie
Mleko wymieszaj z sodą. W większej misce umieść żółtka, olej jogurt oraz cukier. Dokładnie wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj mąkę, mleko z sodą oraz spirytus. Wyrób ciasto łyżką, do połączenia składników, ale nie za długo. Przykryj ręcznikiem i odstaw na około 15 minut, aby ciasto odpoczęło.
Blat oprósz mąką i wyłóż ciasto. Wierzch posyp lekko mąką i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Potnij nożem lub radełkiem na paski o długości około 10 cm i szerokości 3-4 cm. Na środku każdego paska zrób nacięcie. Przez nacięcie przełóż jeden koniec paska i rozciągnij.
Zaplecione faworki przykryj ręcznikiem, aby nie wysychały.
Tłuszcz rozgrzej do temperatury około 180 stopni. Faworki smaż z obu stron, do zarumienia. Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu. Odstaw do przestudzenia, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Życzę smacznego!
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.