Najlepsze ciasto bez pieczenia, przepis na ciasto Filadelfia, na spodzie z sucharów i nutelli. Prosty pomysł na pyszny deser na zimno, bez ryzyka zakalca!

Ciasto Filadelfia bez pieczenia
To zdecydowanie moje ulubione ciasto bez pieczenia. Chrupiący spód z nutelli i sucharów, masa śmietanowa, wiśnie oraz galaretka, tworzą obłędnie pyszną całość. Ciasto Filadelfia doskonale sprawdzi się na większe okazje, dlatego takim ciastem z pewnością zaskoczysz wszystkich swoich gości. Uwielbiają je zwłaszcza najmłodsi. Świetnie sprawdzi się również na weekend, tym bardziej ze robi się je bardzo szybko podobnie jak ciasto brzoskwiniowe z galaretką, Ciasto Fiona lub Ciasto kokosowe bez pieczenia. A jeśli lubisz ciasta z czekoladą to polecam Ci przepis na Ciasto straciatella bez pieczenia.
Przepis na ciasto Filadelfia, jest bardzo prosty doskonale sprawdzą się zarówno wiśnie z kompotu, świeże, jak i mrożone.

Ciasto Filadelfia-przepis
Składniki
Spód
- nutella, lub inny krem czekoladowy 350 g
- suchary 230 g
Masa śmietanowa
- śmietanka kremówka 500 ml
- jogurt grecki lub naturalny 300 g
- galaretka wiśniowa 1 szt.
- woda wrząca 250 ml
- cukier puder (opcjonalnie)
Galaretka z wiśniami
- wiśnie drylowane w kompocie słoik 900 ml
- galaretka wiśniowa 2 szt.
- woda około 600 ml
ciasto filadelfia-jak zrobić?
1 galaretkę wiśniową rozpuść w 250 ml. gorącej wody i odstaw do wystudzenia.
Formę o wymiarach 30/ 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Wiśnie odsącz z kompotu, a następnie kompot przelej do rondelka.

Suchary zmiksuj na „piasek”. Do zmiksowanych sucharów dodaj krem czekolady i dokładnie wymieszaj. Przygotowaną masę wyłóż na spód tortownicy, a następnie umieść w lodówce.

Śmietanę ubij na sztywno, dodaj jogurt maturalny, przestudzoną, tężejącą galaretkę oraz cukier puder do smaku. Masę śmietanową przełóż na spód z sucharów i kremu czekoladowego. Następnie na masie śmietanowej ułóż odsączone wiśnie i ponownie umieść w lodówce.
Do rondla z kompotem dodaj około 600 ml wody, otrzymasz około 800 ml płynu. Całość zagotuj i zdejmij z ognia. Następnie dodaj dwie galaretki wiśniowe, dokładnie wymieszaj i odstaw do momentu, aż zacznie tężeć.
Tężejącą galaretkę rozprowadź równomiernie na masie śmietanowej z wiśniami. Ciasto Filadalefia umieść w lodówce najlepiej na całą noc.
Życzę smacznego!

Napisz komentarz