Najlepsze ciasto bez pieczenia, przepis na ciasto Filadelfia, na spodzie z sucharów i nutelli. Prosty pomysł na pyszny deser na zimno, bez ryzyka zakalca!

ciasto filadelfia

Ciasto Filadelfia bez pieczenia

To zdecydowanie moje ulubione ciasto bez pieczenia. Chrupiący spód z nutelli i sucharów, masa śmietanowa, wiśnie oraz galaretka, tworzą obłędnie pyszną całość. Ciasto Filadelfia doskonale sprawdzi się na większe okazje, dlatego takim ciastem z pewnością zaskoczysz wszystkich swoich gości. Uwielbiają je zwłaszcza najmłodsi. Świetnie sprawdzi się również na weekend, tym bardziej ze robi się je bardzo szybko podobnie jak ciasto brzoskwiniowe z galaretką, Ciasto Fiona lub Ciasto kokosowe bez pieczenia. A jeśli lubisz ciasta z czekoladą to polecam Ci przepis na Ciasto straciatella bez pieczenia.

Przepis na ciasto Filadelfia, jest bardzo prosty doskonale sprawdzą się zarówno wiśnie z kompotu, świeże, jak i mrożone.

Ciasto Filadelfia-przepis

Składniki

Spód

  • nutella, lub inny krem czekoladowy 350 g
  • suchary 230 g

Masa śmietanowa

  • śmietanka kremówka 500 ml
  • jogurt grecki lub naturalny 300 g
  • galaretka wiśniowa 1 szt.
  • woda wrząca 250 ml
  • cukier puder (opcjonalnie)

Galaretka z wiśniami

  • wiśnie drylowane w kompocie słoik 900 ml
  • galaretka wiśniowa 2 szt.
  • woda około 600 ml

ciasto filadelfia-jak zrobić?

1 galaretkę wiśniową rozpuść w 250 ml. gorącej wody i odstaw do wystudzenia.

Formę o wymiarach 30/ 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Wiśnie odsącz z kompotu, a następnie kompot przelej do rondelka.

Suchary zmiksuj na „piasek”. Do zmiksowanych sucharów dodaj krem czekolady i dokładnie wymieszaj. Przygotowaną masę wyłóż na spód tortownicy, a następnie umieść w lodówce.

Śmietanę ubij na sztywno, dodaj jogurt maturalny, przestudzoną, tężejącą galaretkę oraz cukier puder do smaku. Masę śmietanową przełóż na spód z sucharów i kremu czekoladowego. Następnie na masie śmietanowej ułóż odsączone wiśnie i ponownie umieść w lodówce.

Do rondla z kompotem dodaj około 600 ml wody, otrzymasz około 800 ml płynu. Całość zagotuj i zdejmij z ognia. Następnie dodaj dwie galaretki wiśniowe, dokładnie wymieszaj i odstaw do momentu, aż zacznie tężeć.

Tężejącą galaretkę rozprowadź równomiernie na masie śmietanowej z wiśniami. Ciasto Filadalefia umieść w lodówce najlepiej na całą noc.

Życzę smacznego!

ciasto filadelfia
Ciasto Filadelfia.

Napisz komentarz