Genialne ciasto Fiona bez pieczenia, damska wersja ciasta shrek. Ciasto na zimno, z galaretką i bitą śmietaną na biszkoptach. Rewelacyjnie sprawdzi się na Kinderparty! Myślę, że dzieci będą zachwycone, bo ciasto wygląda obłędnie!

ciasto fiona

Ciasto Fiona bez pieczenia

Bardzo prosty i szybki przepis na ciasto Fiona na zimno, bez ryzyka zakalca, bo ciasto robisz na biszkoptach! Potrzebujesz jedynie długich biszkoptów, śmietankę kremówkę, ulubione delicje, sok przecierowy, galaretki oraz budynie.

Sprawdź też inne przepisy na ciasta bez pieczenia! Takie ciasta to świetna opcja dla osób początkujących. Szczególnie polecam Ci mój ulubiony sernik bez pieczenia z białą czekoladą. Wypróbuj też koniecznie jabłecznik bez pieczenia.

Zapraszam na przepis!

ciasto fiona

Ciasto Fiona bez pieczenia-przepis

Składniki

masa budyniowa

  • budyń malinowy bez cukru ( 40g) 3 saszetki
  • kubuś, pysio lub inny sok przecierowy około 800 ml.
  • cukier puder do smaku

masa śmietanowa

  • śmietanka 30% 400 ml
  • galaretka różowa np. malinowa 1 szt.
  • opcjonalnie cukier puder do smaku

oraz

  • delicje szamańskie np. malinowe 15 szt.
  • biszkopty podłużne 16 szt.
  • galaretka malinowa 2 szt.

Wykonanie

Szklanka ma pojemność 250 ml.

Formę o wymiarach 30/20 cm wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia, a następnie wyłóż biszkopty i odstaw na bok.

Z napoju malinowego odlej 1,5 szklanki, a resztę zagotuj. W pozostałej szklance dokładnie wymieszaj budynie, dodaj cukier do smaku i wymieszaj z resztą napoju. Gotuj, mieszając do momentu, aż masa zgęstnieje i zacznie bulgotać. Jeszcze ciepłą masę rozprowadź na biszkoptach i odstaw do wystudzenia.

Na przestudzonej masie budyniowej ułóż delicje.

1 galaretkę rozpuść w 1 niepełnej szklance wody i odstaw do wystudzenia.

Śmietanę ubij na sztywno, dodaj przestudzoną, tężejącą już galaretkę i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj cukier do smaku. Następnie rozprowadź na warstwie delicji, wyrównaj wierzch i umieść w lodówce na około 30 minut.

Pozostałe dwie galaretki rozpuść w 800 ml wody, gdy zaczną tężeć rozprowadź na warstwie śmietanowej. Umieść w lodówce na najlepiej na całą noc.

Aby zrobić ciasto Fiona bez pieczenia możesz użyć również świeżych owoców, w sezonie doskonale sprawdzą się np. maliny, a dla urozmaicenia koloru możesz użyć np. kiwi. Jeśli chcesz użyć owoców ułóż je na warstwie śmietanowej.

Życzę smacznego!

ciasto fiona

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.