Świetny przepis na placuszki z kaszy manny. Pyszne placuszki z kaszy manny i twarogu to najlepszy pomysł na domowy deser i podwieczorek dla całej rodziny. Takie placuszki to ulubione danie najmłodszych, ponieważ dzieci przepadają za tego typu plackami. Myślę, że to jeden ze smaczniejszych przepisów na placuszki twarogowe z kaszą manną.

Najlepsze placuszki z kaszy manny i twarogu.

Placuszki z kaszy i twarogu są bardzo dobre a wykonanie tych placków twarogowych jest bardzo proste, bo wystarczy jedynie połączyć składniki. Jedyne na co trzeba uważać to aby ich nie przypalić, bo mają tendencję do przypalania. Placki twarogowe nie zawierają w składzie sody oraz proszku do pieczenia, dzięki czemu są jeszcze smaczniejsze. Najlepiej smakują na ciepło, jednak można je serwować również na zimno.

Placuszki z kaszy manny. Przepis.

Lubisz placuszki na słodko? Potrzebujesz pomysł na placki twarogowe na słodko? Uważam, że przepis na placuszki z kaszy manny przypadnie Ci do gustu, ponieważ są smaczne. Najlepiej smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany lub jogurtu oraz posypane cukrem lub z dodatkiem ulubionego dżemu. Jednak jeśli chcesz możesz też posypać je wyłącznie cukrem pudrem. To naprawdę bardzo ciekawa wersja placków na słodko smażonych na oleju. Jak zrobić placuszki z kaszy manny?

Zapraszam na przepis!

placuszki z kaszy manny

Składniki.

  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 i `1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 100 gram twarogu
  • 2-3 łyżki mąki
  • 1/2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie.

W rondelku umieść mleko, wodę oraz kaszę. Zagotuj mieszając aż powstanie gęsta papka. Następnie odstaw do przestygnięcia.

placuszki z kaszy manny

Mikserem ubij jajko z cukrem na jasną masę. Twaróg utrzyj, najlepiej mikserem i wymieszaj z mąką. Dodaj przestudzoną kaszę manną oraz ubite jajko z cukrem. Dokładnie połącz składniki za pomocą miksera. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Ciasto będzie klejące.

Z przygotowanego ciasta, formuj za pomocą łyżki placuszki i smaż na rozgrzanym tłuszczu z jednej i drugiej strony na złoty kolor z obu stron. Smaż na małym lub średnim ogniu, ponieważ placuszki mogą szybko się przypalić. Po usmażeniu ułóż na ręczniku papierowym, jednak użyj takiego który jest przeznaczony do żywności.

Życzę smacznego!

Szukasz pomysły na domowe placuszki?

Polecam Ci przepis na domowe racuchy.

placuszki z kaszy manny

Napisz komentarz