Składniki

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/2 łyżeczki sody lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru lub więcej według uznania
2 jabłka
1 jajko
olej do smażenia

Sposób przygotwania

1.Mleko, jajko, cukry umieść w misce i wymieszaj, stopniowo przesiewaj mąkę wraz z sodą. Cały czas mieszaj. Ciasto ma mieć jednolitą konsystencję, nie powinno być w nim grudek.
2.Do ciasta dodaj jabłka i wymieszaj.
3.Smaż na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoty lub rumiany kolor. Ciasto nakładaj chochelką (okolo1/2 chochli na 1 racucha) Samaż na średniej mocy palinka.

Jak zrobić domowe racuchy z jabłkami?

Szybki i prosty przepis na domowe racuchy z jabłkami. To jest mój najlepszy sprawdzony przepis na domowe racuchy z jabłkami. Placuszki wychodzą miękkie i delikatne. To idealny pomysł na szybkie śniadanie, podwieczorek lub kolację. Wykonanie tego dania zajmie Ci tylko kilka chwil. Domowe racuszki z jabłkami to jedno z ulubionych dań najmłodszych członków mojej rodziny. Przepis na domowe racuchy jest prosty, szybki i tani. Takie racuchy często robiła moja mama. Jest to świetny pomysł na coś słodkiego na szybko.

Jak zrobić najlepsze domowe racuchy z jabłkami?

Domowe racuchy z jabłkami, najlepszy przepis na nie jest bardzo łatwy. Nie potrzebujesz zbyt wielu składników, jednak myślę że wszystkie masz już w swojej lodówce. Do zrobienia domowych racuchów z jabłkami będzie Ci potrzebna:

  • mąka
  • mleko
  • soda
  • jajko
  • jabłka
  • cukier
  • cukier waniliowy
  • oraz olej do smażenia.

Lista nie jest długa, jednak myślę ze Twoi bliscy będą zachwyceni pomysłem na pyszne śniadanie, podwieczorek lub kolację. Jeśli chcesz w tym przepisie zamiast jabłek możesz użyć banana lub wymieszać jabłko z bananem. Banan też doskonale sprawdzi się w tej potrawie. Ja jabłka do racuchów kroję w średniej wielkości kostkę, jednak jeśli chcesz możesz je też potarkować na dużych lub małych oczkach. W tej wersji będą również bardzo smaczne! Jeśli chcesz możesz użyć więcej cukru, jeśli lubisz słodkie potrawy.

Jak zrobić ciasto?

Mój przepis na domowe racuchy z jabłkami zawiera mleko, jednak możesz też użyć kefiru lub maślanki. Użyłam też sody oczyszczonej, lecz możesz zastąpić ją proszkiem do pieczenia. Natomiast jeśli użyjesz proszku do pieczenia, użyj go w trochę większej ilości niż sody. Ciasto ma dość gęstą konsystencję. Do łączenia składników używam trzepaczki do jajek, ponieważ uważam że jest rewelacyjna do mieszania ciasta. Racuchy najlepiej smażyć na średniej mocy palnika, jednak trzeba bardzo uważać, bo mają tendencję do przypalania się. Wkrótce na moim blogu pojawi się przepis na racuchy na maślance i racuchy na kefirze. Jednak dziś wersja domowych racuchów na mleku.

Z czym podawać domowe racuchy z jabłkami?

Domowe racuszki bardzo dobrze smakują na zimno oraz na ciepło. Można je podawać z ulubionym dżemem, czekoladą lub bez żadnych dodatków. Mi jednak najbardziej smakują posypane wyłącznie cukrem pudrem.

Szukasz pomysłu na podwieczorek?

Polecam Ci pomysł na naleśniki z jagodami, omlet z warzywami.

Życzę smacznego!

domowe racuchy

Napisz komentarz